|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Pytanie o wiek bonsai Ficus Retusa |
Autor |
Wiadomość |
mardro [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-07, 17:01 Pytanie o wiek bonsai Ficus Retusa
|
|
|
Witam, drzewko jest ze mną od grudnia zeszłego roku i z tego co wiem jest to Ficus Retusa, razem z donicą ma metr wysokości. Ma już za sobą pierwszą zimę w nowym domu i dalej żyję, więc jestem szczęśliwy chociaż nie obyło się bez problemów. Mianowicie w zimie postawiłem je koło kratki wentylacyjnej i prawie wszystkie liście z dwóch dolnych gałązek odpadły, jedna gałązka odżyła, ale niestety drugą musiałem odciąć. Chciałem zapytać o orientacyjny wiek tego drzewka i co o nim myślicie jako bonsai, bo wszystkie gałązki są szczepione.
|
|
|
|
|
slam666
Marcin S.
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Sie 2010 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 2011-08-11, 19:32
|
|
|
Nawet fajny okaz, wydaje mi się że drzewko będzie miało jakieś 18-20 lat. Trzymaj go w jasnym miejscu, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym, fikusy lubią zraszanie. O retusie jest dużo w innych postach na forum. Jeśli nic mu nie dolega, to tylko podlewaj i patrz jak wypuszcza nowe listki. Czasem można go przyciąć, celem zagęszczenia liści. |
_________________ Fan Bonsai...na starcie. |
|
|
|
|
wiazek0312
|
Wysłany: 2011-08-12, 15:47
|
|
|
Bardzo fajny okaz, ale czy nie potrzebuje odrobine większej doniczki?
I też mi się wydaję, że może mieć około 20 lat, a nawet więcej... |
_________________ |
Ostatnio zmieniony przez wiazek0312 2011-08-12, 15:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
|
|
|
|
mardro [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-17, 14:56
|
|
|
Dzięki za wszystkie wskazówki, trochę poczytałem i myślę, że będzie dobrze. No i wiek około 20 lat robi już wrażenie. Mam jeszcze pytanie odnośnie tej doniczki, czy faktycznie jest za mała. Ona ma 43cm, więc jakbym miał kupić większą to już przynajmniej pół metra, a korzenie sprawdzałem i jeszcze nie wypełniły na maxa doniczki. |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-08-17, 15:27
|
|
|
Według mnie jest ok. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|