|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Skały i kamienie. |
Autor |
Wiadomość |
BRNK
Michał
|
Wysłany: 2011-06-23, 15:58 Skały i kamienie.
|
|
|
Przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi dlatego pytam.
Z jakich skałek lub kamieni, poprzez obróbkę możemy zrobić donice, skałke, skorupę, tace lub inny podklad pod drzewo?
bardziej chodzi mi tu nie o to czy to jest ładne i czy z tego czy tamtego sie łatwo zrobi, lecz o to które wytwory nie zawieraja jakiejs szkodliwej chemii.
Piaskowiec bylby łatwy w obróbce i dosyc ciekawe moze wyglądać, ale bedzie ciągnął duzo wody i nie wiem czy ma w sobie jakieś związki które mogą zawahać ph itp
Otoczaki? Kamienie rzeczne? Granit? (łupki granitowe łatwo dostepne za friko u układających kostkę) Odpadki od kamieniarzy z nagrobków? wszystko ciekawie można pokruszyc, poobijać, itp, ale pytanie brzmi : Który materiał jest bezpieczny dla rośliny? |
|
|
|
|
mateusz08
Pomógł: 2 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Gru 2010 Skąd: Jastrowie
|
Wysłany: 2011-06-26, 11:34
|
|
|
Zastanawiam się czy by nie spróbować z pumeksem (jako ozdobą) przypominał by trochę skałę wapienną xD ponieważ jest chropowaty, łatwo go uformować i zdobyć
|
|
|
|
|
nunfighter [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-05, 13:21
|
|
|
Heh, jak ty na to wpadłeś? |
|
|
|
|
mateusz08
Pomógł: 2 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Gru 2010 Skąd: Jastrowie
|
Wysłany: 2011-07-06, 20:48
|
|
|
tak jakoś nudziło mi się |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|