|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Metasekwoja [młoda] - radykalne cięcie |
Autor |
Wiadomość |
wizja
Norbert
|
Wysłany: 2011-03-22, 19:12 Metasekwoja [młoda] - radykalne cięcie
|
|
|
Witam,
jak już pisałem w wątku o modrzewiu, dziś wygrzebałem u ogrodnika zapomnianą metasekwoję (chyba, bo pani nie potrafiła jednoznacznie zidentyfikować ). Na zdjęciu całość wygląda może słabo, ale jako początkującemu wydawało mi się, że ma wystarczająco gałązek do ułożenia chokkan i coś tam się dzieje z nasadą i korzeniami, więc może się nada.
Całość ma 110cm, a zaznaczone planowane cięcie jest na wysokości ~30cm. Średnica pnia u nasady to 1,5cm. Chcę uciąć tak nisko, bo wyżej jest golizna. Serdecznie proszę o sugestię wyboru gałęzi do zostawienia i wszelkie inne uwagi
Czy rosnący na niej mech implikuje problemy? Zrywać czy zostawić?
Dziękuję i pozdrawiam!
PS nie wiem o co chodzi z tymi zdjęciami, ale chyba wkleiły się całe a nie odnośniki - przepraszam. |
Ostatnio zmieniony przez wizja 2011-03-22, 19:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
johnybonsai [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-20, 21:23
|
|
|
W 100% Mietek Sekwoja)Rżnij go nieco niżej nad tą gałązką wyrastającą pod kątem w lewo-widzę z niej nowy przewodnik) |
|
|
|
|
wizja
Norbert
|
Wysłany: 2011-04-21, 09:48
|
|
|
Dzięki za pomysł. Na razie poszedł w grunt. |
_________________ blog.strzelecki.org |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|