|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Sagereia i Fikus - dwa zapuszczone krzaki... |
Autor |
Wiadomość |
zaboleqqq
|
Wysłany: 2013-07-06, 18:29 Sagereia i Fikus - dwa zapuszczone krzaki...
|
|
|
Cześć,
Dostałem od znajomego dwa drzewka, które są delikatnie mówiąc zapuszczone . Ja sam przygodę z bonsai zacząłem całkiem niedawno. Moja karmona, podocarpus i wiąz mają się bardzo dobrze ale miałem nad nimi kontrolę od samego początku i nie dopuściłem do zapuszczenia . A no i jest jeszcze pieprzowiec.
Te dwa zarośniętę drzewka to sageretia i chyba jakiś fikus ale nie jestem pewien bo taki zarośnięty to nic nie przypomina . Foty drzewek znajdują się w załączniku. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w doprowadzeniu ich do ładu. Chociaż pewnie bez krytycznych cięć się nie obędzie.
Mam jeszcze jedno pytanie co do pieprzowca. Drzewko jest dość młode i zastanawiam się czy czas już je zagęszczać. Poprzycinałbym gałązki do dwóch pędów, potem pozwalał odrosnąć do 6 pedów i znowu bym przyciął aż się trochę nie zagęści. Tylko pytanie czy lepiej uszczykiwać te listki palcami, skoro łodyga jest niezdrewniała? Te dwie gałązki na dole bym zlikwidował.
sageretia1.JPG Sageretia |
|
Plik ściągnięto 1834 raz(y) 219,68 KB |
sageretia2.JPG sagertia2 |
|
Plik ściągnięto 1840 raz(y) 209,59 KB |
sageretia3.JPG sageretia3 |
|
Plik ściągnięto 1833 raz(y) 187,87 KB |
sageretia4.JPG sageretia4 |
|
Plik ściągnięto 1833 raz(y) 197,06 KB |
fikus.JPG fikus |
|
Plik ściągnięto 1841 raz(y) 188,54 KB |
pieprzowiec1.JPG pieprzowiec1 |
|
Plik ściągnięto 1840 raz(y) 163,23 KB |
pipeprzowiec2.JPG pieprzowiec2 |
|
Plik ściągnięto 1838 raz(y) 194,78 KB |
|
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-07-09, 05:33
|
|
|
Fikus to marchewa, dbaj o nią niech sobie żyje, przecież to istotka żywa, bonsai z niego nie będzie, pieprzowiec to inna para kaloszy, nie wiem jak to powiedzieć, ale jeden liść ma parę małych listków, niema co ciąć, a sege bym chlasnął. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
zaboleqqq
|
Wysłany: 2013-07-11, 09:20
|
|
|
Fakt, pieprzowiec jest dość młody więc póki co nie ma go co przycinać. Pytanie tylko jak go w ogóle przycinać. Myślałem, żeby go zostawić do przyszłej wiosny i wtedy zobaczyć jak będzie wyglądał - wtedy bym zaczął go kształować. Ma już ucięty pień więc za wiele się z niego chyba zrobić nie da (myślałem o miotle ale to chyba za trudnę dla początkującego a i tam by pewnie lata zajęło).
Co do sagereti to boję się o efekt ostateczny po cięciu... Sporo gałęzi blisko pnia jest suchych i nadaje się tylko do całkowitego usunięcia. Liście są dość duże i pewnie należało by je prawie całkowicie usunąć (te co zostaną po usunięciu gałęzi) ale nie wiem czy to nie za dużo dla rośliny. W ogóle to myślałem nad stylem dla tego drzewka. Być może roślinka nadaje się na styl kępowy - nie wiem co z nią zrobić a i tak pewnie muszę ją dość mocno przyciąć... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|