Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ficus benjamina od podstaw
Autor Wiadomość
klaudia1610
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-03, 22:21   Ficus benjamina od podstaw

Witam wszystkich. Nigdy wcześniej nie hodowałam bonsai i postanowiłam to zmienić. Zanim jednak zacznę mam kilka pytań.
W domu mam dużego ficusa i chcę od niego wziąść sadzonki. Z tego co czytałam należy je wsadzić do wody, aż wypuszczą korzenie. Ale co potem? Mam go wsadzić do jakieś większej doniczki czy do takiej typowej małej, płaskiej? A gdy to już zrobię to po jakim czasie mogę połączyć kilka drzewek? Wiem, że jest to zajęcie dla cierpliwych, ale z ciekawości zapytam jeszcze o to, po jakim czasie taki ficus benjamina będzie wyglądał ładnie, jak bonsai?
Narazie to wszystko, o co chciałam zapytać. Z góry dziękuję za pomoc.

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2011-04-04, 08:32   

Na większość z Twoich pytań nie ma jednoznacznej i krótkiej odpowiedzi. Osobiście próbowałbym formować tego "dużego fikusa", a przy okazji uczyć się podstaw uprawy na sadzonkach wykonanych z przycinanych gałązek. Zamiast do wody lepiej jest je ukorzeniać w mieszance ziemi kompostowej i drobnego żwirku.

klaudia1610
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-07, 17:01   

Dzięki za pomoc. A tak wogóle to ten duży fikus jest naprawde duży;p ma prawie 1,5m

Tak sobie myślałam i 2 rzeczy mi nie dają spokoju a mianowicie czy konieczna jest mieszanka gliny i piasku dla tych sadzonek czy wystarczyłaby po prostu najzwyklejsza ziemia do kwiatków (może ktoś próbował;p). I jeszcze jedno... kiedy można złączyć drzewka? Zaraz jak będe wsadzać sadzonki do ziemi to jedna obok drugiej czy oddzielnie i dopiero jak podrosną to je przesadzić i złączyć w jedno?

Odpowiedz do tematu