|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Oliwka europejska- zacząć już kształtować? |
Autor |
Wiadomość |
heja_banana [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-03-26, 21:09 Oliwka europejska- zacząć już kształtować?
|
|
|
Witam,
Dwa lata temu kupiłem w Tesco oliwkę europejską:-P do tej pory nic z nią nie robiłem oprócz przesadzenia do większej doniczki, podlewania, nawożenia itd. dwie zimy przezimowała w piwnicy i na oko ma się całkiem nieźle:)
teraz mam zamiar ją przesadzić bo już ma troszkę mało miejsca i pomyślałem, że może w końcu spróbować zrobić z niej bonsai;)
tylko czy już teraz coś podziałać? przycinać, drutować? czy też dać jej jeszcze spokój?:>
a jeśli działać to moglibyście mnie jakoś nakierować, w którym iść kierunku? szukałem zdjęć oliwki w naturze i w większości to miotły;)
a może w ogóle to średni materiał na bonsai i mogę uprawiać radosną twórczość bo bonsai i tak z tego nie będzie?:) wysokość drzewka to 35 cm:)
tutaj fotka w większym rozmiarze:
http://img849.imageshack.us/i/img0139b.jpg |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
|
|
|
|
heja_banana [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-03-27, 18:11
|
|
|
ekspertem nie jestem, ale to chyba jednak oliwka, przynajmniej jako oliwkę kupiłem:) |
|
|
|
|
wog
|
Wysłany: 2011-03-27, 21:48
|
|
|
az wlaczylem komp, kiepski stan zdrowia Twojej oliwki, pewnie ma za mokro, przesadz do bardzo przepuszczalnego podloza, daj odzyc roslinie , uzbroj sie w cierpliwosc |
_________________ http://wog-bonsai.blogspot.com/ |
|
|
|
|
heja_banana [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-03-28, 00:12
|
|
|
za mokro na pewno nie:) mogłaby mieć za sucho bo zimą raz na dwa tygodnie podlewałem i była w chłodnym pomieszczeniu:)
przesadzę w ciągu kilku dni, tylko chciałem wiedzieć czy już coś działać, żeby nie było za późno czy jeszcze dać jej swobodnie rosnąć:)
cierpliwości mi nie brak, dam jej odżyć:)
jak określić kiepski stan zdrowia drzewka? chodzi o te przysychające końcówki liści? |
|
|
|
|
wog
|
|
|
|
|
heja_banana [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-03-28, 23:27
|
|
|
ok, to póki co przesadzę oliwkę:) w tym roku jeszcze coś z nią robić czy puścić wolno i niech rośnie sobie swobodnie?:) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|