Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
sosenka goyo
Autor Wiadomość
Daniel J. 
dawniej: yoker .pl

Wysłany: 2010-02-16, 19:21   sosenka goyo

taka oto sosenka . macie moze pomysl na jej formowanie
wiem ze czeka mnie przy niej tydzien czyszczenia i drutowania , ale mam czas

MOD: Post mickela został usunięty
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2010-02-17, 18:57, w całości zmieniany 2 razy  

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2010-02-17, 09:47   

Cześć Daniel. Na podstawie zdjęcia i przed oczyszczeniem trudno jest się wypowiadać na temat formowania. Po drugie - zbytnich modyfikacji raczej się tu nie uczyni. Tak na gorąco, to nie pasują mi dwie pierwsze dolne gałęzie. Masz ją u siebie? Pod koniec lutego będę u rodziców i chętnie ją zobaczę na żywo. Po trzecie - znając życie, to na jej temat wypowiedział sie w dniu zakochanych pan Włodek, więc nie sądzę, abyś jego rady modyfikował ;-) . I jeszcze jedno. W ubiegłym roku miałem wątpliwą przyjemność ściągać z sosen druty zakładane tydzień przed wystawą w Książu. Po 4 miesiącach "pobytu" drutów na gałęziach, drzewka nie nadawały się już do niczego innego oprócz opału. Czy nie lepiej zadrutować późną jesienią?
Na koniec prośba do mickela - wyedytuj swój post i dla dobra bonsai wywal wszystko oprócz pierwszego zdania. Warto, żebyś zastanowił się w nim nad znaczeniem słowa "materiał".

Daniel J. 

Wysłany: 2010-02-17, 14:35   

CZesc nie mam jej u siebie stoi sobie jeszcze w wrocku co do drutowania to naj pierw trzeba ja oczyscic a potem czekac na warsztaty z MARIO . a co do wycinania nie chce ingerowac w ksztaut sosny a ,dlaczego aa dlatego ogrodnik prowadzac ta sosne mial jakas wizje i troche szkoda wywalac jakiws 20 lat zagę :mrgreen: szczania , a czy bedzie u mnie pod koniec lutego to zalezy od wiosny i czy juz bedzie po warsztatach czy tez nie . po prosilem o virty czy tez sugestie poniewaz kazdy moze podpowiedzieć cosś ciekawego :-) mozna zmieniac kat nasadzenia . Wiem to nie jest zdychajaca karmona czy tez przelany wiaz , ale sa tu bonsaidci przez duze B moze zapodzli by swoje wizje . sosenka to jest inport z Japonii wiek nie zapamietalem a;e 40 dychy to ma tak wiec mistrzowie od zdychajacych fikusow i wiazow czy tez karmon S P A D A C :drunk: a Armin jak bedziesz gdzies nie daleko to zapraszam mam nie jedna rosline do omówienia

pozdro :beer:
Ostatnio zmieniony przez Daniel J. 2010-02-19, 22:15, w całości zmieniany 4 razy  

Daniel J. 

Wysłany: 2010-05-24, 09:11   

a teraz wyglada tak
http://www.bonsaiforum.pl...=2381&mode=view

josephson
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-24, 19:48   

Del
Ostatnio zmieniony przez josephson 2011-12-24, 19:16, w całości zmieniany 1 raz  

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2010-05-24, 21:37   

Temat został przeniesiony do wcześniejszego utworzonego przez Daniela.
http://www.bonsaiforum.pl...php?f=5&t=14530

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2010-05-25, 08:13   

Niestety, trzeba się zalogować. Regulamin tamtego forum jest tak skonstruowany, że logowanie jest równoznaczne z jego akceptacją. Niektóre punkty są nie do zakceptowania przeze mnie i dlatego proszę Cię Danielu o wklejenie zdjęcia tutaj lub na forum kamcia.

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2010-05-25, 08:36   

A jakie to punkty są nie do zaakceptowania? Wydaje mi się Armin, że zaczynasz już popadać w paranoje i co gorsza zaczynasz być śmieszny w swoich działaniach.

wog 

Wysłany: 2010-05-25, 10:30   

ale numer :-o ,
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-05-25, 10:33, w całości zmieniany 2 razy  

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2010-05-25, 14:55   

Maćku. Napisałem "nie do zaakceptowania przeze mnie". I prosiłem Daniela o wklejenie zdjęcia na tym forum. To wszystko. Jeśli chcesz pomóc, to wklej zdjęcie sam. Ale jeśli chcesz, prosze bardzo (sorry, że nie na temat):

Jeśli już ktoś wymyśla regulamin, to jest on po to, żeby go przestrzegać.

"1.3 Służby porządkowe
Administrator i moderatorzy podejmą starania mające na celu usuwanie wszelkich uznawanych za obraźliwe materiałów jak najszybciej, jednakże nie jest możliwe przeczytanie każdej wiadomości.
Administrator i moderatorzy maja prawo usunąć posty/tematy nie na temat i sprzeczne z regulaminem bez wcześniejszego podania przyczyny."

Jeśli administrator i moderatorzy dostosują się do tego i nie będą usuwać postów tylko dlatego, że mają takie "widzimisię" to możemy porozmawiać o konkretach. Napisałem post "na temat" i nie stojący w sprzeczności z żadnym z punktów regulaminu. Bez bluźnierstw. Pochwaliłem w nim punkty 2 i 3 regulaminu, ale jednocześnie zwróciłem uwagę na fatalną polszczyznę i 57 błędów ortograficznych występujących w tekście regulaminu. Wszystko w łagodnym tonie. Post zniknął, podobnie jak kilka innych, mało wygodnych dla kogoś, kto może wpływać na kształt forum. Tyle, że tym razem postanowiłem na wszelki wypadek zapisać na "twardym" pierwotny kształt regulaminu i własny post.

"Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz). Aby wspomóc te działania rejestrowane są adresy IP autorów. Przyjmujesz do wiadomości, że webmaster, administrator i moderatorzy tego forum mają prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba."

Nie zgadzam się na rejestrowanie IP. A ostatnie zdanie - kuriozum. Ja coś napiszę, a oni - jeśli zajdzie taka potrzeba (kto o tym decyduje?)- zrobią z tym co chcą.

"Dodatkowo zobowiązujesz się do umieszczania zdjęć ostrych i wyraźnych. Fotografując roślinę lub szczegół umieść ja na jednolitym matowym tle."

Rozumiem, że jadąc w teren mam brać ze sobą matowe tło.

"Niezarejestrowani użytkownicy, którzy przez rok nie byli aktywni na forum, będą usuwani."
Przeczytał ktoś to? "Niezarejestrowani użytkownicy"?

I jeszcze jedno. Z tą śmiesznością się chyba ośmieszyłeś. A teraz będę wdzięczny jeśli wrócimy do tematu.

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2010-05-25, 15:50   

Widzisz, bijesz piane a nie wiesz o co w ogóle. Pierwsza rzecz ktoś musi weryfikować treść postów i możliwość usunięcia postu bez tłumaczenia jest jak najbardziej zrozumiała w niektórych sytuacjach. Napisałeś swojego wielce mądrego posta na temat regulaminu nie dowiadując się u moderatorów jak wygląda sprawa regulaminu. Ja natomiast wiem co się dzieje za kuluarami i nowy regulamin jest w trakcie pisania. Jakbyś poświęcił nieco więcej uwagi i podszedł do weryfikowania treści obiektywnie a nie z klapkami nałożonymi przez pewne osoby to byś zauważył jedną rzecz.

1.1 Po co to forum?
Forum Polskiej Asocjacji Bonsai powstało po to by szerzyć i przybliżać ludziom zainteresowanym jedna z najbardziej tajemniczych i najpiękniejszych sztuk, jaką jest droga BONSAI.

Jak widzisz regulamin jest z Forum Polskiej Asocjacji a nie Forum Polskich Bonsaistów. Jak już napisałem nowy regulamin jest w trakcie pisania. Ten obecny jest wersją pierwotną regulaminu Forum PAB gdyż jak Ci zapewne wiadomo forum zostało zaatakowane przez hakerów i wiele plików uległo zniszczeniu. To jest pierwsza rzecz, a której nie raczyłeś zauważyć. Fakt, iż nowy regulamin będzie wstawiony niebawem był powodem usunięcia Twojego postu. Sam sprawdzałem nie raz treść tego regulaminu, zgłaszałem niepoprawności językowe ale pytanie po co to zmieniać skoro niebawem będzie nowy regulamin? Ten regulamin został wstawiony tylko po to, bo czymś forum się musi rządzić, a napisanie regulaminu nie jest sprawą prostą. Niestety mamy porę roku jaką mamy i osoba odpowiedzialna za napisanie regulaminu ma w odróżnieniu od Ciebie (liczenie błędów jest już przejawem albo upierdliwości albo wybitnej nudy) trochę mniej czasu i dlatego tyle to trwa, ale niebawem będziesz mógł policzyć ilość przecinków w nowej wersji regulaminu.

Co do IP to sprawdzenie IP nie jest niczym trudnym jeśli masz odrobinę wiedzy informatycznej więc Twoje niezgadzanie się jest zwyczajnie pretensjonalne. Rejestrowanie jest po to by pewne osobniki nie zakładały fikcyjnych kont i nie pisały postów obraźliwych na użytkowników forum, myśląc, że są anonimowi. NIE JESTEŚCIE ANONIMOWI. Do tego były przypadki grożenia zarówno oficjalnie jak i w prywatnych wiadomościach a numer IP pozwala uwiarygodnić osobę grożącą w ewentualnym procesie. A tak na marginesie to jak sobie wyobrażasz logowanie (nie rejestracja) bez rejestrowania IP?? Wszędzie masz rejestrowane IP, na każdym forum, na każdym portalu. W jaki sposób są robione liczniki odwiedzin? Jedyne co Ci zagwarantuje "anonimowość" to proxy. Poczytaj sobie o tym jak chcesz być taki anonimowy, albo przestań pisać o rzeczach, o których nie masz pojęcia.

Ostre i wyraźne zdjęcia. Niektórzy ludzie mają taką cechę jak perfekcjonizm czy też fachowość. Jeśli satysfakcjonują Cię zdjęcia robione telefonem komórkowym to ok, ale w dzisiejszych czasach aparat telefoniczny oraz wspomniane już telefony komórkowe z wbudowanym aparatem nie są towarem deficytowym. Wystarczy trochę się do tego przyłożyć i zrobić wyraźne zdjęcie. Tło jest kierowane do osób robiących zdjęcia w domach, pytających się np. o gatunek. A w terenie to zastanów się sam, co piszesz. Wszystkie wiadomości jakie docierają do Twojej głowy odbierasz jednoznacznie bez weryfikacji? To, że coś jest napisane w regulaminie nie oznacza, że jest wyznacznikiem. Regulamin stanowi podstawę prawną do pewnych działań np. do usunięcia postu gdzie jest zamieszczone niewyraźne zdjęcie i, w którym nikt nic nie napisał lub pomimo upomnień nie zamieszczenia wyraźnego zdjęcia.

Co do ostatniego podpunktu o niezarejestrowanych użytkownikach to wiedz, że kiedyś ktoś kto nie był zarejestrowany na forum mógł pisać posty jako gość. Zapytaj się Daniela, jak nie wierzysz. Zanim mu aktywowano konto pisał kilkukrotnie na Forum PAB. Zatem sam widzisz, że ignorancja jest powodem Twojej śmieszności.
Reasumując jeśli Ci się nie podoba ustrój to wyjedź. Nie podoba się to nie pisz. I tak nic konkretnego nie wnosisz swoją osobą w życie tamtego forum poza upierdliwością. Tu z reszta też nie widziałem nic wartościowego dla mnie poza radą: "zapewnij roślinie dobre warunki". Tyle z mojej strony, możesz się dalej produkować.

P.S. Zakładam, że zaraz się odezwie osoba, która jest przejawem jawnej ignorancji, hipokryzji i niekonsekwencji czego dała obraz niedawno na Forum Polskich Bonsaistów, dlatego od razu napiszę: lata mi to koło pióra.
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2010-05-26, 13:55, w całości zmieniany 3 razy  

Łukasz Czarnecki 
Junior Admin

Wysłany: 2010-05-25, 16:16   

Panowie zaczynamy odchodzić od tematu. Najlepiej by było żeby wszystkie istotne zdjęcia umieścić tutaj a każdy zainteresowany wejściem i rejestracją na forum PABu zrobi to indywidualnie :)

Daniel J. 

Wysłany: 2010-05-25, 18:03   

poco ta klutnia wkleje w najblizszym czasie . mam narazie problem z kompem i aparatem cierpliwosci :beer:

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2010-05-25, 20:10   

Dzięki Daniel. Zaczekam, bo jestem ciekawy jak to wygląda obecnie.
Ostatnio zmieniony przez armin 2010-05-25, 20:11, w całości zmieniany 1 raz  

Daniel J. 

Wysłany: 2010-05-26, 18:12   

no to teraz czekam na Wasze opinie

Odpowiedz do tematu