|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
moj grubosz - prosba amatora o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
jmm86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-06-10, 00:03 moj grubosz - prosba amatora o pomoc
|
|
|
Witam
Jestem totalnym amatorem i szczerze powiedziawszy niewiele wiem o bonsai (obecnie poszerzam swą wiedzę), stałem się jednak posiadaczem takiego oto drzewka.
Nie wiem czy ma jakieś predyspozycje do zostania bonsai, pewnie nie, ale chciałbym przynajmniej zrobić z tego ładne drzewko.
Czy jesteście mi wstanie pomóc i powiedzieć co mu uciąć (przyciąć)? I podsunąć pomysły co można z niego uzyskać?
Dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
pawulonjaman
|
Wysłany: 2011-06-12, 09:42
|
|
|
nic nie musisz robić, drzewko jest całkiem spoko, dbaj o niego i ewentualnie na wiosnę przesadź je do jakieś ładnej doniczki, drzewko musi mieć swój front na zdjęciu nr 3 całkiem ładnie wygląda i ta stronę przyjął bym za przód... pozdrawiam PS podlej tą roślinę |
_________________ OJ, GDYBY MÓJ FIKUS BYŁ TAK ZIELONY JAK JA... |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2011-06-12, 12:51
|
|
|
Witam proponuję pozbyć się tej najniższej gałęzi. Grubosza najlepiej formować poprzez obrywanie młodych złożonych jeszcze par liści. Zgadzam się z poprzednikiem co do doniczki grubosze mają bardzo małą bryłę korzeniową spokojnie można go przesadzić nawet teraz . |
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|