|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ligustr Chiński-Pierwsze Drzewko |
Autor |
Wiadomość |
Świstak [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-02-05, 12:59 Ligustr Chiński-Pierwsze Drzewko
|
|
|
Witam to mój pierwszy post na tym forum.Mam na imię Tomek mieszkam w Łodzi i mam 18 lat:).Bonsai miałem już kiedyś(właściwie nie ja a moja mama) która po prostu drzewkiem zająć się nie umiała, uschło i nadawało się jak dla niej do wyrzucenia bo za dużo roboty przy tym jak to ona mówiła:D.Sam wtedy nie interesowałem się tym "drzewko jak drzewko".....lecz od krótkiego czasu noszę się z zamiarem kupna Ligustra Chińskiego gdyż to prawdopodobnie najłatwiejsze poza "Fikusem" pozycja do hodowania;)!.Więc tak czy na tą chwilę czyli okres zimowy drzewko będę mógł postawić na parapecie pod którym jest kaloryfer?....czy raczej nie powinno się tak umieszczać drzewka?.....czytałem że potrzebuję ono dużo naświetlenia i słońca więc parapet wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Kupno drzewka z Akademii Bonsai WŁODZIMIERZA PIETRASZKO to bezpieczny i dobry wybór?....słyszałem dużo dobrych opinii na temat tej osoby oraz Akademii ale wolę się upewnić:)....czy na samym początku będą potrzebne mi jeszcze jakieś dodatkowe akcesoria?...nawóz też chyba najlepiej kupić dopiero po okresie Klimatyzacji drzewka a przez ten czas standardowo podlewać drzewko tak jak "lubi" oraz nic przy nim nie robić tak?.
Dziękuję za rady i odpowiedzi
POZDRAWIAM!!! |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-02-05, 14:28
|
|
|
Witaj Tomku. Na wszystkie Twoje pytania są już odpowiedzi na tym forum. Wystarczy wpisać w google "bonsai +grzejnik/grzejnikiem" i masz odpowiedź na swoje pytanie.
W okresie grzewczym nie stawia się roślin bezpośrednio nad grzejnikiem.
Ligustr to dobry wybór tak samo jak i źródło u którego chcesz nabyć roślinę .
Czy będą Ci potrzebne akcesoria nie wiem. Zapoznaj się z funkcją poszczególnych narzędzi do bonsai i będziesz wiedział czy te zabiegi będziesz wykonywał czy nie i czy niektórych z nich nie można zastąpić innymi substytutami. Szkoda wydawać grubych pieniędzy na narzędzia jeśli nie wiesz czy Cię to naprawdę wciągnie.
Pozdrawiam. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
twitti12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-02-17, 12:29
|
|
|
kupilam drzewko i umiescilam je na oknie od zachodniej strony oraz w pokoju w ktorym sie pali papierosy drzewko w momencie mi zaczelu usychac co mam zrobic zeby odzylo(przestawilam je w mniej slonecznym miejscu ale nadal w tym samym pokoju) |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-02-17, 13:16
|
|
|
peper nie mów, że nie stawia się roślin nad grzejnikiem, bo ja uważam to za bzdurę, wszystko zależy od tego z czego jest zrobiony parapetr, i od zasłonek kotar zasłonek, moje stoją na parapecie i czują się dobrze, nawet pieprzowiec |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|