|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
nowe listki |
Autor |
Wiadomość |
mitall15 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-02-14, 16:38 nowe listki
|
|
|
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby na miejsce starych liści (które opadły) wyrosły nowe??? Ponieważ teraz jest kilka gałązek bez liści, tylko na końcu są dwa i bardzo źle to wygląda. Proszę o radę. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-02-15, 06:23
|
|
|
Zacznij od podstaw, to znaczy od przeczytania paru artykułów o zagęszczaniu i przycinaniu. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
mitall15 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-02-15, 10:40
|
|
|
Troche poczytałem o tym i wnioskuje z tego że- jak mam gałązkę np: 11 cm na której końcu są 2 liście to mam ją obciąć do połowy i to pobudzi pączki???? Sprawdza się to? |
|
|
|
|
mitall15 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-02-15, 11:06
|
|
|
Więc zrobiłem tak:
- jak miałem młode pędy (miały ok: 12-13cm i jeszcze nie zdrewniały) to obciąłem końcówki aby (jak wyczytałem zaczęły puszczać pędy a nie rosnąć w górę)
- a te gałązki co na końcu tylko zostały 2 liście uciełem do połowy, i mam nadzieję że puszczą nowe pędy
Nie wiem czy zrobiłem dobrze, przekonam się niedługo.
A Wy co byście zrobili? Dobrze zrobiłem?
MOD:Proszę korzystać z opcji EDYTUJ a nie pisać posty jeden pod drugim. |
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2011-02-15, 12:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
|
|
|
|
mitall15 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-02-15, 13:37
|
|
|
Chciałem tylko żeby ktoś doświadczony napisał mi czy dobrze zrobiłem i czy to się sprawdza ale chyba na tym forum takich osób nie ma. Czytałem już dużo ale nie ma to jak porada doświadczonego bonsaisty który siedzi w tym wiele lat i dużo wie na ten temat. Mam drzewko od listopada i dopiero teraz zaczęły się problemy, a moje doświadczenie z tym jest znikome bo dopiero zaczynam. Myślałem że znajdą się odoby które mi coś poradzą, a nie od razu takie naskakiwanie itp. Naprawdę wielkie dzięki! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|