|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Identyfikacja szkodnika w ziemi |
Autor |
Wiadomość |
Zuza007 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-19, 19:14 Identyfikacja szkodnika w ziemi
|
|
|
Witam,
Zauważyłam sporą ilość wychodzących z ziemi robaków (foto). Przejrzałam forum pod kątem szkodników ale nie natknęłam się na nic podobnego. Czy ktoś z was spotkał się z takim szkodnikiem? Będę wdzięczna za info jak się go pozbyć.
Kroki które podjęłam zaraz po odkryciu stada na powierzchni gleby-wsadziłam bonsai do wanny wypełnionej wodą po brzegi doniczki. Od tego czasu jest ich mniej, sporadycznie zauważam pojedyncze sztuki, najczęściej wieczorem. Niepokoi mnie fakt, że opadają liście.
Wspomnę iż posiadam fikusa ok metra wysokości. |
|
|
|
|
mateusz08
Pomógł: 2 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Gru 2010 Skąd: Jastrowie
|
Wysłany: 2011-01-19, 19:39
|
|
|
kiedy dałaś doniczkę pod wodę? |
|
|
|
|
Zuza007 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-19, 19:45
|
|
|
Cytat: | kiedy dałaś doniczkę pod wodę? |
Zaraz jak zauważyłam szkodniki to zamoczyłam drzewko, na pół godziny. To było 3 dni temu. |
|
|
|
|
mateusz08
Pomógł: 2 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Gru 2010 Skąd: Jastrowie
|
|
|
|
|
Zuza007 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-19, 20:27
|
|
|
dzięki, to chyba rzeczywiście krocionogi zaatakowały mojego bonzaja, na tamtym forum polecali basudin 25 EC, czy ktoś wie jak to stosować, w jakich proporcjach mieszać z wodą?
Dawki tego specyfiku dotyczyły dużych powierzchni (ogrody). |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|