|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
fikus retusa |
Autor |
Wiadomość |
bonsaifikus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-23, 20:46 fikus retusa
|
|
|
Witam wszystkich ponownie! Od ponad pół roku mam drzewko. W tym czasie zachorowało na przędziorka, grzyba i ziemiórke, ale udało mi się go z tego wyleczyć. Niestety w dalszym ciągu gubi liście. Ok 40 dziennie:( dodam że już teraz są to zdrowe zielone listka. Stoi przy oknie w odpowiedniej temp. Nie zraszam go a jest podlewany gdy górna warstwa ziemi przeschnie, mimo to traci dużo listków a gałązki robią się suche w środku! Co to może być? I jak go uratować?? Proszę o pomoc! |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-11-24, 07:48
|
|
|
Co to jest odpowiednia temperatura i okno. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
bonsaifikus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-24, 19:26
|
|
|
Raz na miesiąc podlewam go nawozem pokon dla bonsai. Pzy oknie to znaczy, że jest w całości oświetlany światłem dziennym (okno od wschodu), a temperatura w ciagu dnia wynosi ok 24 stopni, natomiast w nocy spada o kilka stopni bo ogrzewanie jest wyłączone. Nie wiem czy powinnam go nadal nawozić skoro coś mu dolega?? Czy to,że wysychają mu gałązki może być spowodowane tym że go nie zraszam?? |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
|
|
|
|
arturxx [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-28, 17:12
|
|
|
Fikus często zrzucają liście, kiedy ma za dużo lub za mało światła, albo kiedy ma za dużo wody w doniczce przez co korzenie zaczynają gnić. Też miałem taki problem, więc wziąłem wykałaczkę i dziurawiłem podłoże by była lepsza cyrkulacja powietrza. Musisz też pamiętać, że podczas zimy trzeba podlewać znacznie mniej, dopiero gdy warstwa 2 cm będzie sucha. Fikusy są też wrażliwe na zmiany temperatury i przestawianie.
A co do zraszania to, powinno się, gdyż fikusy rosną w klimacie o dużej wilgotności. |
|
|
|
|
bonsaifikus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-28, 20:17
|
|
|
Ma dużo światła, ponieważ stoi przy oknie, podlewam też znacznie mniej, więc wydaje mi się, że to nie jest przyczyną. Zaczęłam również zraszać ale też nie pomogło:( obawiam się,że to może być związane z różnicą w temp. ponieważ jest wyłączane ogrzewanie na noc i rano jest kilka stopni mniej. Ale czy z tego powodu może schnąć?? Przesyłam zdjęcia. Może dzięki nim będzie Wam łatwiej ocenić sytuację. Pozdrawiam
|
Ostatnio zmieniony przez bonsaifikus 2010-11-28, 20:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-11-29, 09:47
|
|
|
Z przed ostatniego zdjęcia widać, że ma za mało światła, oświetlona jest tylko góra a dolne partie to ciemnica dla fikusa i usychają dolne listki roślina chce do słońca (jeszcze powiedz, że to północne okno). Zrób zdjęcie bez lampy błyskowej to się przekonasz. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|