|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Witam , potrzebna solidna pomoc w uksztaltowaniu |
Autor |
Wiadomość |
redan_3210 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-08, 15:25 Witam , potrzebna solidna pomoc w uksztaltowaniu
|
|
|
Witam panstwa , jak pisze w temacie potrzebna mi solidna pomoc , dzis dostalem drzewko , drzewko jest piekne , bujne , lecz wydaje mi sie , ze trzeba go poprzycinac troszeczke bo wyglada jak krzak , poszukiwalem na internecie , czegos na czym moge sie oprzec w kreowaniu odpowiedniego ksztaltu , lecz bez skutku , przeroslo mnie to zadanie . Warto pewnie jeszcze dodac , ze wierzcholek tego drzewka zostal obciety , mozna powiedziec ,ze w bardzo brutalny sposob, zalaczam pare zdjec [glow=000000][/glow] |
|
|
|
|
radosai
Radosław K
|
Wysłany: 2010-11-09, 09:57
|
|
|
Witam.
Przenoszę się z priv na forum. Na Twoje pytanie czy warto, czy to tylko marketowe bonsai?
Postaram się odpowiedzieć szczerze. Oba drzewka które można zobaczyć na zdjęciach potrzebują sporo pracy. To mniejsze ma nadany kształt na poziomie szkółki w której było produkowane. To większe natomiast to na razie busz. Chociaż ktoś w szkółce coś tam powykręcał. To mniejsze jest mało zagęszczone. Z tym większym to jest tak. Troszeczkę słaby stosunek grubości pnia do gałązek. Wydaje mi się ze zdecydowanie powinieneś się zdecydować na jeden z tych dwóch pni. Oczywiście możesz zostawić oba . Odpowiadając na Twoje pytanie: TAK warto, zawsze warto. Wszystkie drzewka mają jakieś pochodzenie, a to gdzie je kupujesz to już inna sprawa.
Proponuje, pomyśl co byś chciał z Twojego większego drzewka zrobić, zaproponuj, I wtedy podyskutujemy. Musisz pamiętać , że to właśnie Ty musisz mieć wizje drzewa z którą się integrujesz. I nie ważne czy dla mnie ta wizja będzie słuszna. Bo to twoje drzewo.
Pzdr Radek K. |
_________________ "Delicate Branches
Roots caress a simple pot
White blossoms shimmer
The essence of all forests
Lives here in one small tree"
- Matsuyama Mokurai |
|
|
|
|
redan_3210 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-09, 10:25
|
|
|
wczoraj zaczolem juz jakos przerzedzac te galazki , bo straszny motloch z nimi , na dniach powinienem dodac mniej wiecej jak to widze , choc duzo galazek jest do odciecia moim zdaniem , ale zobaczymy .... a te male drzewko gdy je dostalem tez nie bylo w zbyt pieknym stanie , tereaz czekam , az troche pokryje sie zielenia , a to zajmnie jeszcze troszke ,ogolnie tak mysle ze chyba najlepiej miec drzewko od malego i sobie je samemu formowac krok po kroku , ale coz sdie poradzi gdy , dostaje sie takie wyzwania w prezencie |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-11-09, 17:03
|
|
|
Poczekaj z tym wiązem do wiosny. Wtedy poprzycinasz.
Teraz tylko zmarnujesz roślinę. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|