|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Pytanie o przycinanie |
Autor |
Wiadomość |
filou [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-22, 10:02 Pytanie o przycinanie
|
|
|
Witam serdecznie,
3 tyg. temu dostałem jako prezent ślubny Karmonę i już wiele wyczytałem na forum, ale mam jeszcze kilka pytań:
1) Widziałem wpisy ludzi, którzy pisali, że otrzymali drzewko w pańdzierniku i czy mogą je przyciąć. Odpowiedzi brzmiały, że mogą, ale lepiej wiosną. W związku z tym moje pytanie brzmi: jaka jest różnica? Skoro trzeba wiosną to dlaczego w październiku też jest OK? Pytam, bo jest wrzesień i strasznie mnie korci, żeby już coś zacząć formować
2) Czy należy przycinać tylko niezdrewniałe pędy, czy można przycinać również zdrewniałe części drzewka?
Przeglądając zdjęcia w internecie odkryłem na parapecie mojej Żony Fikusa Benjamina, który sobie tam rósł kilka lat (nie mam pojęcia ile) i już jest z niego dość konkretny krzaczek
W związku z tym mam te same pytania co powyżej, ale do tego gatunku. Szczególnie drugie
Z góry dziękuję za pomoc!! |
|
|
|
|
filou [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-22, 10:27
|
|
|
Jest jeszcze jedna sprawa (jestem początkujący, więc pewnie wyjdzie tego w praniu dość trochę):
Wiem, że powinno się obie roślinki spryskiwać, a czy mogę je podlać bezpośrednio do doniczki, a potem jak będę widział, że wierzchnia warstwa się wysusza to będę spryskiwał?
Pytam o to, bo nie wiem jak była podlewana zanim ją dostałem i czy nie ma dużych braków.
Zmieniłem jej również miejsce, czy po takim zabiegu nie powinno się jej bardziej podlać?
Mowa o Karmonie cały czas |
|
|
|
|
TNDS [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-22, 12:59
|
|
|
1) W październiku też można przycinać, cały rok można przycinać... Czemu wiosną? Otóż wiosną pojawiają się nowe pędy i wtedy to świeżo przycięta roślina dużo lepiej i szybciej się rozrośnie, niż kiedykolwiek w ciągu roku. Efekt będzie duuużo lepszy
2) Przycinasz to co uważasz za stosowne, ale z dozą ostrożności i bez przesady, żeby czasem nie zabić drzewka.
3)Podlewanie poprzez spryskiwanie nie jest specjalnie skuteczna metodą... Najlepiej moim zdaniem podlewać bezpośrednio do doniczki i dodatkowo od czasu do czasu spryskać liście drzewka. |
|
|
|
|
filou [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-22, 13:09 Pytanie o przycinanie
|
|
|
Dzięki ogromne!! Twój post był naprawdę pomocny.
Czy ktoś podziela to zdanie na temat podlewania? Nie, żebym nie wierzył, ale zawsze większa liczba odpowiedzi jest bardziej wiarygodna
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
TNDS [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-22, 13:14
|
|
|
Polecam zapoznanie się z tym artykułem KLIK
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
stachu [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-22, 17:59
|
|
|
Ja tak od siebie dodam jeszcze że z przycinaniem to ja bym jednak zaczekał do wiosny bo drzewko dostałeś 3 tyg temu i nie wiem czy w całości przeszło aklimatyzację. Na Twoim miejscu zapoznałbym się najpierw z technikami zimowania Karmony bo to też może stanowić pewien problem w zależności gdzie mieszkasz. Co do podlewania to ja do drzewek w małych pojemnikach gdzie podlewanie z konewki powoduje wypłukiwanie stosuję podlewanie przez zanurzenie ale z tym też trzeba uważać bo łatwo przelać drzewko kiedy ma nieodpowiednią glebę. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|