Fikus bejaminek next generation :) |
Autor |
Wiadomość |
alojzybabel
Alojzy
|
Wysłany: 2013-05-09, 07:11 Fikus bejaminek next generation :)
|
|
|
Zupełnie niespodziewanie dostałem od pani z pracy w prezencie fikusa benjamina. Czy mogę po przesadzeniu wszystkie te drzewka połączyć, zapleść, zamotać rafią lub taśmą elektryczną jak radzi Jacek w poście http://www.przyjacielebon...t=2980&start=45 . Czy są jakieś zalecenia, że np: można łączyć tylko 1 dwa lub trzy łodyżki, a więcej nie da rady? Dumam nad uzyskaniem podobnej formy
http://www.przyjacielebon...highlight=rafia .
Poradźcie Panie i Panowie |
|
|
|
|
paula91
paula
|
Wysłany: 2013-05-09, 09:11
|
|
|
Oczywiście możesz próbować połączyć rafią, ale twój fikus to odmiana o bardzo dużych liściach i nie sądzę, żeby nawet po wielu latach pracy nad nim liście zmniejszyły się do rozmiarów jakie widać na zdjęciach fikusa w linku który podałeś.. |
|
|
|
|
alojzybabel
Alojzy
|
Wysłany: 2013-05-09, 09:48
|
|
|
Czyli benjaminy też mogą być różne ? W tej mojej roślince tylko jedna roślinka ma liście z odcieniem białego reszta roślinek jest normalnie zielona. Kurnia biednemu wiatr w oczy
A jeżeli chodzi o ściśniecie go to mogę zastosować normalną plastikową taśmę izolacyjną??? |
Ostatnio zmieniony przez alojzybabel 2013-05-09, 09:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-05-09, 10:33
|
|
|
Gatunki mogą być pomieszane, i dla tego masz zielone liście i nakrapiane. Do fikusów proponuje rafie, namocz ją i potem nawiń na pieńki i to tak na ch........ . Co do zmniejszenia liści to prawda nie chcą się zmniejszać, ale jest frajda jak przyjdą znajomi i chwalą, że fajne drzewko masz. A przecież oto chodzi by mieć frajdę i bawić się, na wystawę nie polecimy z naszymi fikusikami a przyjemność i uznanie znajomych nas podnosi na duchu. Dam przykład, popodcinałem tuje w kulki, przyszli znajomi i mówią ładne bonsai zrobiłeś, a ja im na to to nie bonsai to niwaki. POWODZENIA. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-05-09, 10:41
|
|
|
Cytat: | Czyli benjaminy też mogą być różne |
Tak.
alojzybabel napisał/a: | W tej mojej roślince tylko jedna roślinka ma liście z odcieniem białego |
Ta za bardzo się na bonsai nie nadaje.
alojzybabel napisał/a: | A jeżeli chodzi o ściśniecie go to mogę zastosować normalną plastikową taśmę izolacyjną |
Powinna to być rafia.
Zaleca się łączenie roślin które są w dobrej kondycji. Zazwyczaj są to też rośliny młode. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2013-05-09, 11:05
|
|
|
slowikp napisał/a: | Gatunki mogą być pomieszane, i dla tego masz zielone liście i nakrapiane. Do fikusów proponuje rafie, namocz ją i potem nawiń na pieńki i to tak na ch........ . Co do zmniejszenia liści to prawda nie chcą się zmniejszać, ale jest frajda jak przyjdą znajomi i chwalą, że fajne drzewko masz. A przecież oto chodzi by mieć frajdę i bawić się, na wystawę nie polecimy z naszymi fikusikami a przyjemność i uznanie znajomych nas podnosi na duchu. Dam przykład, popodcinałem tuje w kulki, przyszli znajomi i mówią ładne bonsai zrobiłeś, a ja im na to to nie bonsai to niwaki. POWODZENIA. |
Paweł oby jak najwięcej takich postów, bardzo podoba mi się takie podejście, chyba o to w tym forum chodzi, tak łatwiej dojść do przekonania że można więcej i więcej.
Przepraszam za off-top |
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-05-10, 09:40
|
|
|
Dzięki za dobre słowo. chciałbym swoja wypowiedź przenieść do innego działu chyba sprawy forum. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|