Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
usychający modrzew ???
Autor Wiadomość
hell
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-20, 15:29   usychający modrzew ???

Witam,
hoduję modrzewia (chyba japonskiego) od ponad roku. Został wykopany z działki, przyjał się, ładnie rósł i puszczał nowe pędy. Nie przesadzałam go od tamtego czasu. Cały czas stoi sobie na balkonie, do godz 16 w słońcu. Przezimował bez problemu.

Problem pojawił się teraz kiedy został sam niepodlewany przez tydzień w sierpniu. W tym czasie były zarówno upały,ale i burze z opadami, ale został ustawiony tak,by niemal cały czas znajdowac się w cieniu i byc w zasiegu ewentualnych opadow.
Jednak wszystkie igły i pędy wyglądaja jak uschnięte. W dotyku są miekie, nie krusza sie jak to zazwyczaj z suchymi bywa, ale nie maja zielonego koloru. Wyglada to strasznei marnie.
Proszę doradzic mi, czy jest szansa zeby odratowac to drzewko? Co mogę zrobic w tej sytuacji?

dołączam zdjecie..
Ostatnio zmieniony przez hell 2010-08-20, 15:36, w całości zmieniany 1 raz  

Bunny 

Wysłany: 2010-08-20, 23:51   

mi wygląda na trupa. Sprawdź czy pod korą jest nadal zielony- zdrap trochę przy podstawie. Jeżeli jest- to jeszcze umiera, jeżeli jest brązowy to proces ten dobiegł końca.

SirDejw 
Dawid Markiewicz

Wysłany: 2010-08-21, 12:58   

Nie wiele możesz dla niego zrobić. Ale to modrzew wiec może nie wszystko stracone. Warunki szklarniowe, z tym że lepiej aby nie stał w pełnym słońcu. Niestety szanse są marne. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu