Satsuki Azalea |
Autor |
Wiadomość |
PatrykRadulak [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 13:16 Satsuki Azalea
|
|
|
Ostatnio widzę jak koledzy chwalą się swoimi. Może moja nie jest tak efektowna ale mimo chce poznać wasze uwagi co do niej. Wiem, że muszę popracować nad czapą (nie podoba mi się jej ułożenie) i nad dopracowaniem korony (teraz dodatkowo silne przyrosty popsuły formę). W przyszłości chcę też inną donicę. Przydałaby się również delikatna selekcja gałązek bo gdzieniegdzie ich za dużo, ale przełożyłem te prace już na przyszły rok.
|
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 14:59
|
|
|
Nie znam się na azaliach, ale i tak mi się podoba. Czy w jakiś sposób należy dobrać wielkość rośliny do wielkości kwiatów? |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2007-08-01, 17:01
|
|
|
nie no fajowa przeciez wiadomo ze niezawsze nam cos sie podoba cos ucinamy cos wyginamy przeciez to bonsai jak wiadomo nigdy niejest skaczona ale jak dla mnie to jest extra |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-08-01, 17:33
|
|
|
no bardzo ciekawa ale ma troche cienki pien wiec ja przesadzil bym ja do duzo wiekszej donic ja zrobilem tak z fikusem wtedy szybciej nabierze masy no i musisz zagescic chmurki ale to oczywiste ale ogolnie spox gratuluje |
|
|
|
|
mateoosh [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 17:49
|
|
|
moim zdaniem nie kazde bonsai musi miec pien o srednicy metra zeby było ładne. a mi sie strasznie podoba pewnie z bliska jaK SIE ZAJRZY cos trzeba dorobic ale to juz kwestja malych poprawek .. jak dla mnie superrrr |
|
|
|
|
KRzychU
Gość
|
Wysłany: 2007-08-01, 19:00
|
|
|
Ten krzaczek będzie bonsai dopiero za 15 lat. Nie wiem co się tak rozstrzeliwujecie z tymi drzewkami, skoro na bank macie większe i grubsze a ich nie chcecie pokazać Czemu ? |
|
|
|
|
PatrykRadulak [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 19:39
|
|
|
Sylwio,
raczej wielkość i kolor kwiatów do donicy. Głównym okresem prezentowania azali jest okres ich kwitnienia, wówczas roślina staję się większa i sprawia wrażenie, że się nie mieści do tej donicy (ta co na focie do wymiany).
Peweł,
niestety azalie to nie ficusy.
meteosh(?),
oczywiście poprawka będzie i to nie jedna,
Krzychu,
musisz mi w takim razie powiedzieć co to bonsai? I jakie kryteria przyjmujesz aby coś nazwać bonsai, oczywiście w przypadku tego gatunku.
Azalka owszem nie jest grubaśna, nie wszystko stało się od razu. Głównym celem na przyszłe lata będzie pogrubienie pnia i nebari. Na przyszły sezon donica i poprawki w ułożeniu zieleni. W tym jeszcze dokonam selekcji głownych gałęzi, bo gdzieniegdzie jest za dużo. |
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 19:54
|
|
|
KRzychU napisał/a: | Ten krzaczek będzie bonsai dopiero za 15 lat. Nie wiem co się tak rozstrzeliwujecie z tymi drzewkami, skoro na bank macie większe i grubsze a ich nie chcecie pokazać Czemu ? |
A co powiesz na moje ulubione mame bonsai? To dopiero "wielkie" rośliny, max 15cm |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-08-01, 19:57
|
|
|
Max. 10 tam gdzie to przeczytałaś chyba jest błąd. Choć różne źródła podają różnie. Jak to w końcu jest |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
Ostatnio zmieniony przez ogrodnik 2007-08-01, 20:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 20:12
|
|
|
No właśnie - prosimy o podpowiedź - sorki za OFF, Patryk |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 20:21
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-15, 12:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Rob
Grzegorz Matusiak
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Kwi 2007 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2007-08-01, 20:25
|
|
|
Ja zawsze spotykałem się, że do 10 cm
A jeśli chodzi o samą azalke to bardzo mi sie podoba i wcale jej grubość specjalnie mi nie przeszkadza, chociarz oczywiście dobrze jakby troche "przytyła". Jedyne co mi nie pasuje to donica, ale piszesz, że zamierzasz ją wymienić
PS. Pokaż ją jak bedzie miała kwiaty |
|
|
|
|
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 21:22
|
|
|
"Szwabska" literatura podaje Keshitsubu - 7,5 ; Mame - 7,5 - 15 cm; Ko-mono - 15-30 (nie będę wszystkich wypisywał).
DOWN:
Wog, po pierwsze powiedziałeś, że twoja "rozmiarówka" jest prosto z Japonii, ale nie powiedziałeś od jakiego źródła, może od Kimury ?
Po drugie, czy ja powiedziałem, że te rozmiary są dobre i słuszne ? NIE ! Napisałem tylko, że tak piszą niemieccy znawcy tematu. |
Ostatnio zmieniony przez Senemorion 2007-08-02, 16:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 21:44
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-15, 12:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 21:56
|
|
|
Naprawdę fajna azalka, tylko zawsze mam problem z tym czy satsuki to indyjska azalia czy japońska (ogrodowa). Jakiej wysokości jest twoja azalka Sam powoli przymierzam się do azalki. |
|
|
|
|
|