|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Kilka pytań nowicjusza |
Autor |
Wiadomość |
grzebcio33 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-14, 08:11 Kilka pytań nowicjusza
|
|
|
witam mam kilka pytań. chciałbym wychodować drzewko bonsai i teraz nosuwają mi się pytania czy mam jakieś młode drzewko które rośnie gdzieś na dworze prezesadzić i formowac.Czy kupić jAKIEŚ nasiona. i jeszcze jedno jak formować |
Ostatnio zmieniony przez grzebcio33 2010-08-14, 08:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2010-08-14, 10:06
|
|
|
O wiele szybciej będzie jak pozyskasz jakiś drzewko rosnące w naturze albo kupisz sadzonkę w szkółce.Nasiona to zabawa na dłuuuugie lata. Oczywiście nie biegnij zaraz wykopywać pierwszego lepszego drzewka bo sądząc po Twojej wypowiedzi jesteś bardzo początkujący a szkoda drzewka.
Poczytaj najpierw kiedy możne pozyskiwać drzewka,jak no i przede wszystkim czego szukać - na forum znajdziesz bardzo dużo przydatnych informacji.Przy okazji dowiesz się podstawowych inf.o formowaniu.
Pozdrawiam i życzę cierpliwości. |
|
|
|
|
slam666
Marcin S.
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Sie 2010 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 2010-08-14, 10:41
|
|
|
Wydaje mi się że najprościej jest, zaopatrzyć się w jakąś sadzonkę w szkółce, będzie pewność że pochodzi z dobrego źródła, wtedy można samemu kształtować taką roślinkę, lub od biedy w markecie kupić już gotowe drzewko, ukształtowane, wtedy " tylko " pielęgnacja, naworzenie, podlewanie...tym sposobem można posiadać piękne drzewko, ale najpierw poczytaj forum, łatwiej będzie ci znaleść drzewko odpowiednie dla ciebie, a i o pielęgnacji będziesz już co nieco wiedział. Ja polecam Ligustra, lub Ficusa( tylko nie marchewkę), dobre na początek są też Sageretia lub Carmona. O wszystkim dowiesz się z forum, trzeba poczytać, a potem do sklepu Nie polecam sadzonek i pseudo nasion z Allegro O tym też jest na forum. |
_________________ Fan Bonsai...na starcie. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-08-14, 13:23
|
|
|
najprościej jest kupić gotowca za parę tysiaczków, to najprościej. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
grzebcio33 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-14, 18:21
|
|
|
ja bym sobie drzewko chciał uformować sam sąsiadka może mi oddać młóde drzewko iglaka |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-08-14, 21:43
|
|
|
Kup sobie coś w markecie jeśli nie masz pojęcia co i jak...
Naucz się najpierw dbać o roślinę zapewniając jej odpowiednie warunki do rozwoju...
Z czasem przyjdzie przycinanie, kształtowanie, pozyskiwanie nowego materiału...
A nader wszystko czytaj i przyswajaj wiedzę teoretyczną... później może jakieś warsztaty? Sam chętnie bym się wybrał gdyby były w mojej okolicy... |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez peper50 2010-08-14, 21:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slam666
Marcin S.
|
Wysłany: 2010-08-14, 21:54
|
|
|
Wydaje mi się że iglak na początek to zły pomysł, ale życzę powodzenia. Dowiedz się tylko jaki to gatunek i nie trzymaj tego w domu, chyba że to Podocarpus( jedyny iglak indoor ), jak nie to będziesz je musiał hodować na zewnątrz. Poczytaj trochę o iglakach, ja nie jestem ekspertem, ale zaczynałbym od czegoś prostrzego. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
grzebcio33 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-15, 07:42
|
|
|
okej czyli mówcie że lepiej na początek jakies gotowe drzewko i o nie dbać ? |
|
|
|
|
slam666
Marcin S.
|
Wysłany: 2010-08-15, 08:40
|
|
|
Tak bym zrobił...W markecie czy szkółce można kupić gotowe drzewka, czasem trafi się ciekawy okaz, trzeba poszukać. Jak już znajdziesz coś dla siebie, dowiedz się jak najwięcej o jego utrzymaniu, pielęgnacji. Po pewnym czasie rozrośnie ci się drzewko i można zacząć je formować, przycinać itp. Jeśli starczy ci zapału i ochoty, to kto wie, może za kilka lat będziesz miał w domu Bonsai |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|