|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jakie to drzewko? |
Autor |
Wiadomość |
Ania_W [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-05, 20:43 Jakie to drzewko?
|
|
|
Witam, dostałam drzewko ok. 2 tygodni temu, niestety nie było przy nim żadnych informacji dot. gatunku i sposobu pielęgnacji. Czytałam na forum pytania i odpowiedzi w tym temacie, ale niestety nie jestem w stanie jednoznacznie ocenić gatunku mojego drzewka.
Na moje oko może to być ficus retus lub ligustr chiński.
Opadają mu listki, a na niektórych są ciemne plamki (miał je odkąd go dostałam), dodatkowo zauważyłam mrówki wokół doniczki. Nie wiem co robić. Drzewko jest spore ma ok. 1 m. wysokości.
Pomóżcie proszę! |
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2010-09-21, 13:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-08-05, 21:07
|
|
|
Jest to ficus.
Nie znam się na nich zbyt dobrze ale skoro jest robactwo to albo wytruć albo przesadzić jak ziemia jest skamieniała...
Jeśli ktoś wie co to za czarne plamki to być może przesadzać nie trzeba a wystarczy pozbyć się choroby/szkodnika. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2010-08-05, 21:32
|
|
|
Te ciemne plamki to najprawdopodobniej jakaś choroba grzybowa,zrób oprysk.
Jeśli drzewko stoi na stałe tam gdzie robiłaś zdjęcia,to przestaw je bliżej okna bo długo tam nie pociągnie. |
|
|
|
|
Ania_W [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-06, 08:29
|
|
|
Dziękuję za pomoc:-) Dostosuję się do waszych rad i dam znać z jakim skutkiem. |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2010-08-07, 22:13
|
|
|
ficus, plamy to błędy w gospodarce wodnej, ustaw go w miejscu gdzie bedzie mial duzo swiatla podlewaj jak przeschnie podloze, mysle ze rosnie w torfie wiec powoli przesycha, . liscie z plamami mozesz usunac. |
_________________ http://wog-bonsai.blogspot.com/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|