|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ficus Benjamina problem |
Autor |
Wiadomość |
supamc [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-02, 20:47 Ficus Benjamina problem
|
|
|
Witajcie,
posiadam od 1,5 miesiąca małego benjamina (wys. ok. 20-25cm). Po początkowej aklimatyzacji bardzo ładnie się chował, wypuszczał nowe pędy, listki itd. Nie nawoziłem go przez pierwszy miesiąc, potem postanowiłem to zrobić. Użyłem do tego nawozu marki Agrecol, przeznaczonego do bonsai, wszystko wg instrukcji - w zalecanym stężeniu itd. To było 2 tyg temu, od tego czasu zaczął bardzo mocno gubić liście, które uprzednio żółkną i wysychają.
Czym to może być spowodowane? Stoi w domu, w jasnym miejscu, kilka metrów od okna/drzwi, więc przeciąg mu nie grozi. Podlewany regularnie co 2 dni, razem ze spryskaniem liści.
Gdy go nawoziłem, spryskałem tylko podłoże, w takiej ilości jak przy zwykłym podlewaniu.
Co się może z nim dziać? Mogę umieścić zdjęcia w razie gdyby były pomocne. Jeszcze ok. tydzień i wszystkie liście opadną, jak mogę temu przeciwdziałać?
dzięki za każdą pomoc
supamc |
|
|
|
|
ItalianCopper
Mateusz
|
Wysłany: 2010-08-20, 11:19
|
|
|
Z tego co się orientuję to ficusów nie podlewa się co dwa dni. Możliwe, że go przelałeś. Chyba, że ma bardzo małą doniczkę i szybko przesycha. Przed podlaniem należy zawsze sprawdzać podłoże czy jest już suche, jeśli nie to nie podlewamy. Ficus też potrzebuje dość wilgotnego powietrza więc jeśli takowego nie ma to umieść obok niego tackę z wodą i zraszaj go codziennie Jeśli pielęgnujesz go prawidłowo to sprawdź czy nie pojawiają się żadni niepożądani lokatorzy |
|
|
|
|
supamc [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-20, 14:21
|
|
|
Sprawa już niestety nieaktualna, Ficus dogorywał, aż w końcu padł.
Nie był przelewany bo ziemia za każdym razem była suchutka, faktycznie miał mała doniczkę.
Od tamtego czasu żółkły i usychały mu liście, nawet młode pędy. Myślę, że to od nawozu marki Agrecol do bonsai, bo od pierwszego nawożenia zaczęły się problemy. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|