|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
biały nalot |
Autor |
Wiadomość |
mundai [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-11, 20:24 biały nalot
|
|
|
Witam serdecznie!
Oczywiście jestem nowa na forum , jak i dopiero zaczynam przygodę z bonsai. Dostałam jakiś czas temu drzewko ukształtowane, które rozpoznałam jako ficusa retusa. Zgubił liście (myślę, że podczas przenoszenia narażony był na zimno), ale z czasem odbił i ma coraz więcej listków. Kiedy dostałam kolejnego bonsai (od tej samej osoby) myślałam, że będzie podobnie. Zaczął gubić liście, jednak potem zaczął wypuszczać nowe pędy, teraz pojawił się biały nalot i jeszcze jakaś lepka ciecz (nie są to soki jak przy przecięciu). Czy mogę ukorzenić nowe pędy, nie chcę ich kształtować, bo drzewko ma ładne gałęzie skierowane ku górze i chcę by miało taki młody wygląd (do kształtowania zaopatrzyłam się już jakiś czas temu w drzewko z marketu)? Czy mogę je po prostu obciąć, czy poczekać aż wyzdrowieje?
Nie znalazłam tematu, który rozwiązałby problem białego nalotu (szukałam też przez wyszukiwarkę na forum). Prosiłabym o wszelkie wskazówki. Z góry dziękuję |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-08-12, 05:41
|
|
|
Kiepskie zdjęcia, ale wygląda na robactwo wełnowce, zwłaszcza na pierwszym zdjęciu. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
mundai [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-12, 13:54
|
|
|
faktycznie zdjęcia nie wyglądają najlepiej, gdyż pomniejszałam je do odpowiednich rozmiarów w paincie ale chyba masz rację. myślę, że niektóre z nich to robaczki jakieś sprawdzone sposoby? Provado Combi Pin? drzewko stoi w pokoju połączonym z sypialnią nie chciałabym nikogo zabić przy okazji kolonia jest ogromna. zajęła całe drzewko. kolejne kiepskie zdjęcie, ale duże powiększenie zbrodniarzy. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-08-13, 05:32
|
|
|
nikogo nie zabijesz, pryśnij czymś na robactwo i na grzyba. Ja testuje wyciąg z czosnku, efekty jak na razie są. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|