|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Pierwsza sosna |
Autor |
Wiadomość |
Mateusz Zawadzk [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-18, 22:16 Pierwsza sosna
|
|
|
Witam. Dopiero co dołączyłem do forum i juz mam pytanko Dzisiaj pozyskałem drzewko sosny pospolitej. Ma około 25 cm wysokości bez korzeni. Posiada dosyć długie 3 pionowe konary. I mam teraz problem. Dopiero co dzisiaj posadziłem drzewo do donicy i pomyslałem ze na wiosne konary będą jeszce dłuższe. Chciałem je obciąć ale bałem sie że "zabiję" drzewko. I oto moje pytanie. Czy w tym czasie (połowa sierpnia) od razu po posadzeniu sosny w donicy można przyciąć konary? Proszę o pomoc |
Ostatnio zmieniony przez Mateusz Zawadzk 2010-08-18, 22:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bunny
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 07 Maj 2008 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-08-18, 22:35
|
|
|
Może wrzuć fotkę to bedzie łatwiej coś powiedzieć. |
_________________ Pozdrawiam
Bartek Syczewski |
Ostatnio zmieniony przez Bunny 2010-08-18, 22:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
|
|
|
|
Bunny
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 07 Maj 2008 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-08-19, 08:59
|
|
|
Sosen nie powinno sie obcinać przy i pozyskaniu i tuż po nim. zostaw jak jest by roślina miała z czego się odżywiać. Pamiętaj, że forma/ wygląd rośliny jest sprawą drugorzędną. Najważniejsze jest zdrowie i kondycja drzewka.
P.S. a zdjęcie mógłbyś i tak wstawić. |
_________________ Pozdrawiam
Bartek Syczewski |
Ostatnio zmieniony przez Bunny 2010-08-19, 09:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|