|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Moje 1-sze drzewko - proszę o pomoc w formowaniu ;) |
Autor |
Wiadomość |
RafiCH [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-04, 18:03 Moje 1-sze drzewko - proszę o pomoc w formowaniu ;)
|
|
|
Proszę o podpowiedzi ( KTÓRE ) ODNOGI POODCINAĆ.
Oczywiście wszystkie sugestie mile widziane.
|
Ostatnio zmieniony przez RafiCH 2010-07-04, 18:11, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Grzegorz Cz. [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-04, 18:32
|
|
|
Co to za styl?? Te druty wyglądają fatalnie! |
|
|
|
|
Maciej Chochla [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-04, 18:37
|
|
|
RafiCH:
1 - Zdejmij cały ten drut
2 - Wyjmij te kamienie
3 - Opisz kiedy wsadziłeś do doniczki i kiedy giąłeś
4 - Zrób zdjęcie drzewku w spokoju
5 - Umieść je w tym temacie
6 - Wypożycz/Kup jakieś książki na temat i zacznij czytać
[...]
dalsze punkty potem.
Pierwsze
co mi się rzuciło w oczy jeszcze nim powiększyłem zdjęcia, to to, że świerk nie jest zadowolony. Jest młody a gałęzie wiszą mu jakby były z gumy. Jak świerk jest niezadowolony to się przy nim nie grzebie, bo padnie!
Drugie
to jakaś zmyślna doniczka. Abstrahując od poprawności doboru, to sugeruje że świerk był przesadzany. Parafrazując Davida L. Hougha. Połóż kalendarz na parapecie, wyjrzyj za okno. Wskaż palcem w dal i przyjrzyj się jej dokładnie. Już? To teraz zaciśnij dłoń w pięść i walnij się w czoło krzycząc "NIE! NIE!", bo to nie jest pora na przesadzanie! Świerki przesadza się na wiosnę, lub jesienią! Podobno lepiej jesienią, gdyż wtedy mają jeszcze okres wzmożonego wzrostu korzeni. Robiąc to w zimie lub w lecie SZKODZISZ DRZEWKU!
Przepraszam D. L. Hougha, gdyż facet nie ma nic wspólnego z bonsai.
Trzecie jako wniosek z pierwszego i drugiego
Jest jakieś takie dziwne "złotorączkowe" przeświadczenie w Polsce, że instrukcje są dla łajz. Taką instrukcją do bonsai jest profesjonalna literatura. Pozycje bonsaistyczne, hortologiczne i ogrodnicze są absolutną koniecznością, jeśli wcześniej nie miało się styczności z ogrodnictwem i bonsai!
Czwarte
Wyniknie ze spełnienia powyższych kryteriów. Jeśli się patrzy na druty i to co jest zrobione z drzewkiem przychodzi mi tylko jedno do głowy: SRSLY.. WTF?! Czy giąłeś z jego pomocą to drzewko? Jeżeli się zgięło i zostało, to prawdopodobnie się złamało. Jeśli nic to nie dało - to po cholerę ten drut? Nawet nie mówię o tym jak został założony bo to byłby materiał na kilka stron.
Piąte
Ta cała kompozycja. Zastanów się, co ona w ogóle przypomina. Jak ja się patrzę, to widzę dwa kamole i małego świerka. I nic więcej.
Szóste
Drzewko jest formowane w złym czasie, to na pewno. Najpierw zdrowie, potem wygląd. Sprawdź kiedy się kształtuje świerki. Ale pytanie pozostaje: jak jest formowane? Co ono przypomina? Drzewo z natury? Klasyczne bonsai? Modernistyczne? Postmodernistyczne? Jak dla mnie, żadne z powyższych, a także nie potrafię znaleźć niczego co mogłoby zaliczyć się do innej, nowej grupy.
To nie jest nawet materiał, a bogu ducha winna chaotycznie zawinięta w drut sadzonka świerka wrzucona do ogromnej jak na nią donicy i przygnieciona dwoma kamieniami.
Wybacz ostre słowa, ale one z reguły są najbardziej dosadne i prawdziwe.
Najpierw podstawy - wiedza, potem praktyka! |
Ostatnio zmieniony przez Maciej Chochla 2010-07-04, 19:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
RafiCH [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-04, 20:20
|
|
|
Wielkie dzieki za zainteresowanie - dzieki za krytykę ona umacnia i wskazuje odpowiednią drogę
Co do drutów - skoro ktoś krytykuje - niech poda lepsze rozwiązanie ( krytyka bez podowiedzi słabo motywuje do poprawy ? A jak mam drzewko formować bez drutowania
Prosiłem o pomoc - które gałązki mam odciąć aby drzewko uzyskało odpowiedni wygląd - bo to najważniejsze - jeśli się zrobi juz ten krok nie ma odwrotu.....
Kamieni już się pozbyłem
Drzewko jest w tej doniczce od 1,5 roku - stoi na zewnątrz.
• Ku pamięci KAŻDY KIEDYŚ BYŁ POCZĄTKUJĄCYM • |
Ostatnio zmieniony przez RafiCH 2010-07-04, 20:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Grzegorz Cz. [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-06, 05:33
|
|
|
Żeby Ci doradzić jakie gałęzie odciąć musimy najpierw wiedzieć na jaki styl TY chcesz uformować to drzewko, musisz mieć wstępne założenie jak ma być to drzewko formowane. |
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz Cz. 2010-07-06, 05:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
RafiCH [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-06, 10:54
|
|
|
Jeśli chodzi o styl - to interesuje mnie : WĘŻOWY |
|
|
|
|
stachu [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-06, 15:31
|
|
|
rozumiem że chodzi Ci o styl Mayogi. Poniżej podaje tekst z wikipedii-opis stylu mayogi
"Tworząc bonsai w stylu Moyogi (styl wyprostowany nieregularny) należy formować jedną gałąź na lewo, drugą na prawo i trzecią do tyłu dla uzyskania perspektywy, czwartą gałąź na lewo itd. Aby uzyskać optyczne wyważenie kompozycji w tym stylu, wierzchołek drzewka musi leżeć na pionowej linii przechodzącej przez środek nasady pnia. Czasem odstępuje się od tej zasady, formując bonsai w stylu Shakan-moyogi, czyli drzewko w stylu Moyogi pochylone w sposób charakterystyczny dla stylu Shakan.
Przy formowaniu drzewka w stylu Moyogi należy dążyć do tego, aby wygięcia pnia były odpowiednio widoczne, przez co wygląd drzewka staje się interesujący. Jest to styl najczęściej spotykany w światowych kolekcjach. Do formowania w stylu Moyogi nadają się sosny (Pinus), jałowce (Juniperus) i większość drzew liściastych." |
Ostatnio zmieniony przez stachu 2010-07-06, 15:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
|
|
|
|
Maciej Chochla [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-06, 20:11
|
|
|
Krótkie to drzewko jak na węża... |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-07-07, 18:57
|
|
|
Styl wężowy... bardzo popularny w Chinach... no ciekawe ciekawe... Tak się składa, że mój wiąz w avatarze jest prowadzony w stylu Bankan
Maciek ma dużo racji. Musisz poczytac więcej. Dowiedziec się jak tworzyc kompozycje. W sztuce bonsai bardzo ważną rolę odgrywa otoczenie wokół drzewka, kolor doniczki, jej kształt, kamyki ozdobne a nawet ich kolor. Nie wiedziałeś o tym. Sposób nakładania drutu również nie jest dowolny. Samo pojęcie "drutowania" nie wystarczy. To wszystko znajdziesz w książkach lub w internecie.
Żeby prowadzic swoje drzewko w stylu bankan potrzebny Ci wyginacz i nie będzie to jednorazowa operacja... Wątpię żeby drzewko to wytrzymało tym bardziej, że było teraz przesadzane... |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|