Czy dalej ruszy ? |
Autor |
Wiadomość |
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2010-06-30, 13:26 Czy dalej ruszy ?
|
|
|
Jakiś miesiąc temu pisałem, że jeden z buków nadal się nie obudził. Kolega Arrr doradził mi, żebym jeszcze poczekał jeżeli drzewko w tym roku przesadziłem. Rzeczywiście pąki nabrzmiały i już miały wybić liście a on stanął i nic. Niektóre pąki lekko się otwarły ukazując fragment zielonego liścia i tyle. W związku z tym czy takie drzewko bedzie żyło i nawet jeżeli w tym sezonie nic nie ruszy to po zimie da radę? Czy mogę już spisać je na straty? |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2010-07-01, 08:13
|
|
|
Jak nie ruszy teraz to zimy nie przezyje. Zrob opryski florovitem lub mikrovitem |
_________________ http://wog-bonsai.blogspot.com/ |
|
|
|
|
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2010-07-02, 11:26
|
|
|
Czy to jest jakiś nawóz? |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
|
|
|
|
Warszawska Szkoła Bonsai
|
Wysłany: 2010-07-02, 14:34
|
|
|
Jeżeli drzewo po przesadzaniu nie ruszyło tzn, ze sie nie przyjeło. Pąki mogły nabrzmieć na początku zaraz po przesadzaniu kiedy roślina jest pobudzona do rozwoju przez cięcie korzeni, ciepłe powietrze. Wydaje mi się, że to enzymy odżywcze w pniu drzewa spowodowały początkowy rozwój drzewka. Być może pomogło temu wszystkiemu : drobne przymrozki na wiosne, drobna susza, przenawożenie ? nieodpowiednia gleba, nieodpowiednie miejsce trzymania rośliny.
Drzewko straciło energie na puszczanie pąków a nie miało wytworzonych na tyle korzeni by dalej ten wzrost utrzymać i odżywiać - więc się zakatowało i staneło w miejscu. Jest lipiec - każda roślina ruszyła, nawet buki, które wolniej rosną i ruszają mają już długaśne przyrosty, które należało przez czerwiec poprzycinać. Więc raczej marne szanse ma ten buk, o ile ma - bo pąki pod wpływem ściśnięcia palcami powinny się rozpadać. |
_________________ http://www.ogrodybonsai.pl |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2010-07-02, 21:42
|
|
|
nie chce byc sceptykiem ale roslina padnie . ja mialem taki przypadek tego roku ze buk wypuscil liscie i przyrastal i padl dlaczego tak do konca nie wiem wydaje mi sie ze jak pisze Tanuki poprostu cos poszlo nie tak |
|
|
|
|
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2010-07-05, 14:46
|
|
|
Rozumiem. Dzięki za pomoc wszystkim. Na szczęście przyjął mi sie jeden i wygląda bardzo imponująco. mam nadzieję, że utrzymam go jak najdłużej. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|