Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy dalej ruszy ?
Autor Wiadomość
KRZYCHOO 

Wysłany: 2010-06-30, 13:26   Czy dalej ruszy ?

Jakiś miesiąc temu pisałem, że jeden z buków nadal się nie obudził. Kolega Arrr doradził mi, żebym jeszcze poczekał jeżeli drzewko w tym roku przesadziłem. Rzeczywiście pąki nabrzmiały i już miały wybić liście a on stanął i nic. Niektóre pąki lekko się otwarły ukazując fragment zielonego liścia i tyle. W związku z tym czy takie drzewko bedzie żyło i nawet jeżeli w tym sezonie nic nie ruszy to po zimie da radę? Czy mogę już spisać je na straty?

wog 

Wysłany: 2010-07-01, 08:13   

Jak nie ruszy teraz to zimy nie przezyje. Zrob opryski florovitem lub mikrovitem

KRZYCHOO 

Wysłany: 2010-07-02, 11:26   

Czy to jest jakiś nawóz?

wog 

Wysłany: 2010-07-02, 13:22   

porzuć lenistwo i użyj wyszukiwarki

Warszawska Szkoła Bonsai 

Wysłany: 2010-07-02, 14:34   

Jeżeli drzewo po przesadzaniu nie ruszyło tzn, ze sie nie przyjeło. Pąki mogły nabrzmieć na początku zaraz po przesadzaniu kiedy roślina jest pobudzona do rozwoju przez cięcie korzeni, ciepłe powietrze. Wydaje mi się, że to enzymy odżywcze w pniu drzewa spowodowały początkowy rozwój drzewka. Być może pomogło temu wszystkiemu : drobne przymrozki na wiosne, drobna susza, przenawożenie ? nieodpowiednia gleba, nieodpowiednie miejsce trzymania rośliny.

Drzewko straciło energie na puszczanie pąków a nie miało wytworzonych na tyle korzeni by dalej ten wzrost utrzymać i odżywiać - więc się zakatowało i staneło w miejscu. Jest lipiec - każda roślina ruszyła, nawet buki, które wolniej rosną i ruszają mają już długaśne przyrosty, które należało przez czerwiec poprzycinać. Więc raczej marne szanse ma ten buk, o ile ma - bo pąki pod wpływem ściśnięcia palcami powinny się rozpadać.

Daniel J. 
dawniej: yoker .pl

Wysłany: 2010-07-02, 21:42   

nie chce byc sceptykiem ale roslina padnie . ja mialem taki przypadek tego roku ze buk wypuscil liscie i przyrastal i padl dlaczego tak do konca nie wiem wydaje mi sie ze jak pisze Tanuki poprostu cos poszlo nie tak

KRZYCHOO 

Wysłany: 2010-07-05, 14:46   

Rozumiem. Dzięki za pomoc wszystkim. Na szczęście przyjął mi sie jeden i wygląda bardzo imponująco. mam nadzieję, że utrzymam go jak najdłużej. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu