Ogolic ?? |
Autor |
Wiadomość |
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2012-05-24, 18:24 Ogolic ??
|
|
|
Witam.
Poruszalem juz temat Azalii ale w innym temacie... tutaj chce sie dowiedzic od bardziej doswiadczonych Bonsaistow... czy dobrze mysle! A mianowicie chce nadac mojej azalii krztalt kulisty poniewaz ma do tego predyspozycje ale jak wiadomo nie wszystkie galazki maja taka sama glugosc i ulistnienie co daje ogolem metlik jezeli chodzi o krzalt korony!!! czy jezeli utne galazki na podobnej wysokosci i uzyskam interesujacy mnie krztal to czy te galazki puszcza z uspionych paczkow listki moja azalka ma dosyc duzo galazek ale listki sa na samych ich koniuszkach i jezeli ogole ja to nie bedzie miala zadnych listkow jedynie te z nizszych parti korony czy to jej moze zaszkodzic ? i czy na pewno pusci listki z uspionych paczkow ?? Azalia juz przewitla a jak wiadomo prace formujace na azaliach wykonuje sie dopiero po kwitnieniu... jezeli ktos wie cos na ten temat to prosze o opinie i rade!
Pozdr. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2012-05-25, 05:41
|
|
|
Moje w ogrodzie pięknie odbijają po cięciu. Ciąłem przed kwitnieniem bo się zrobiły jakieś takie "krzywe" i mi się to nie podobało. Dodam jeszcze, że co roku po przekwitnięciu obrywam wszystkie kwiatki, cholerna robota ale się opłaca. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2012-05-25, 18:18
|
|
|
Dzieki za odp
Dodam zdjecie zeby wszystko bylo jasne forme chcialbym uzyskac podobna do Azali ze zdjecia... zarysowalem mniej wiecej forme korony dla mojej rosliny i chyba ja uzyskam poprzez wlasnie ciecie i potem ewentualnie drutowanie... ktos ma jakies inne rady ? jezeli chodzi o zageszczanie roliny to uszykiwanie nowym przyrostow jest odpowiednim zabiegiem... |
Ostatnio zmieniony przez fiedler1 2012-05-25, 18:21, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
iwan622
Mariusz
|
Wysłany: 2012-05-28, 06:29
|
|
|
skracaj tylko nowe przyrosty do dwuch lisci i staraj sie utrzymac ksztalt drzewka nie masz co ciac wszystkiego |
_________________ Moderator forum bonsai.kamcio.com
Zapraszam wszystkich ze Słupska Ustki i okolic |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2012-05-28, 19:22
|
|
|
iwan622 napisał/a: | skracaj tylko nowe przyrosty do dwuch lisci i staraj sie utrzymac ksztalt drzewka nie masz co ciac wszystkiego |
'dwóch'
Nie mogłem się powstrzymać |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
|