|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
wiąz liście tracą kolor |
Autor |
Wiadomość |
nowyu [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-31, 15:27 wiąz liście tracą kolor
|
|
|
Witam
Nie potrafię sobie poradzić z tym drzewkiem ciągle liście tracą kolor a po czasie opadają. Ogólna kondycja drzewka jest OK ciągle wypuszcza nowe pędy.
Przesyłam fotki zdjęć może ktoś coś poradzi
Z góry dzięki
Michał Siwek
PS
- drzewko mam od roku
- podlewam przez zanurzanie
- stoi w miejscu widnym
- nawożę od 2 miesięcy co dwa tygodnie (wcześniej co miesiąc) |
Ostatnio zmieniony przez nowyu 2010-05-31, 16:00, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
nowyu [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-06-02, 10:03
|
|
|
czy ktoś może mi jakoś pomóc ? |
|
|
|
|
Rafii [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-06-03, 10:26
|
|
|
Witka z moim dzieje się coś podobnego ale zdaje mi się że to zbyt duża iloćż wody, ja swojego musiałem zostawić na tydzień pod opieką dziewczyny, podlewała go zbyt intensywnie i za czesto w wyniku listki zaczeły żółknąć i opadać . Tak mi się bynajmniej wydaje Pozdro |
Ostatnio zmieniony przez Rafii 2010-06-03, 10:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
alasya [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-06-13, 11:02
|
|
|
Podobny temat był na innym forum. Określono, że jest to "chloroza liści spowodowana zaburzeniami pobierania mikroelementów. Przyczyn może być wiele. bardzo często tego typu sytuacja ma miejsce w przypadku zbyt dużej zawartości w wodzie używanej do podlewania manganu i wapnia" - zaczerpnięta wypowiedź W. Pietraszko z forum http://www.bonsaiforum.pl...php?f=1&t=14656 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|