Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klon siewka i brązowe plamki na liściach
Autor Wiadomość
piotrlg
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-11, 20:16   Klon siewka i brązowe plamki na liściach

Parę miesięcy temu pozyskałem kilka siewek (kilkanaście cm wysokości) klonów z parku. Dotąd trzymały się nieźle, ale przez być może deszcze non stop jeden usechł a drugi dostaje brązowyych plamek na liściach. Widać je na fotce:
http://www.fotosik.pl/pok...7128ee8a01.html
Stoją sobie na balkonie, wiatr im raczej nie dokucza gdyż mają osłonę z murku. Słońca nie za wiele ale trochę go dostają.

Co robić?

P.

loongi 

Wysłany: 2010-06-12, 13:04   

wyglada na jakąs chorobe grzybową, z tym wiatrem to tez nie jest tak do konca dobrze ze ich nie owiewa, jak sam napisałes deszcz pada, wiatr nie owiewa drzewek a na dodatek są osłonięte od słonca wiec mają przez wiekszosc czasu wilgotno i ciepło, idealne warunki do rozwoju grzyba. musisz udać sie do ogrodniczego i poprosic o doradzenie w sprawie oprysku, tyulko czy jest sens przy tak małych drzewkach?? nie lepiej poczekać do jesieni albo nastepnej wiosny i wykopac cos grubszego? ja np mam klona kopanego w zeszłym roku latem (od razu muwie ze nie kopałem osobiscie tylko mi go przyniesiono, ale to dłuzsza historia). stał do tej wiosny w ziemi, potem go wykopałem i okazał sie ze po warstwa ziemi a potem perzu jest całkiem gruba podstawa. obciołem go za najniższym oczkiem i roslnie jak szalony. tak wiec w jakicgh parkach można poszykać i naprawde cos ciekawego znaleśc, tym bardzie jak sa to samosiejki...

Odpowiedz do tematu