|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Dąb - problem z rozwinięciem liści. Proszę o pomoc. |
Autor |
Wiadomość |
lisiasty86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-03, 17:12 Dąb - problem z rozwinięciem liści. Proszę o pomoc.
|
|
|
Witam,
Jestem początkującą osobą więc jeśli ktoś już postanowi poświęcić chcilkę na pomoc to proszę o dokładny opis swojej propozycji .
Ok 1,5 miesiąca temu wykopałem 2 brzozy i 3 dęby z lasku. Brzozy były młode i nic im nie jest więc je pomijam. Ciekawostką jest to co dzieje się z dębami. Wszystkie 3 to skarłowaciałe drzewka o wysokości ok 70 cm. Kiedy je znalazłem, miały połamane gałązki przez zwierzęta. Wsadziłęm wszystkie 3 do takiej samej ziemi. Niestety w domu nie miałem podłoża do bonsai więc użyłem zwykłej ziemi do kwiatków. Najstarszy dąb nie zaczął się wcale rozwijać. Ma pączki ale nic się z nimi do tej pory nie dzieje. 2 pozostałe zaczęły się rozwijać w dokładnie tym samym momencie. Niestety jeden z nich się zatrzymał. Obecnie ma malutkie, nierozwinięte listki, które czernieją i obumierają. 3 dąb jest zielony, ma zdrowe liście i już je po zabiegu formowania. Trzyma się wręcz świetnie. Wszystkie 3 drzewka stoją w jednym miejscu. Na zewnątrz, w nasłonecznionym miejscu, podlewam je codziennie przed godziną 8 rano.
Chciałbym wiedzieć czy te 2 drzewka bez liści mają jakiekolwiek szanse na przeżycie? Dzieś je przesadziłem do ziemi dla bonsai. Korzenie mają zdrowe. Nie rozumiem dlaczego nie chcą rozwinąć liści. Jutro w wolnej chwili zrobię zdjęcia i wyśle.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam
Lisek |
|
|
|
|
josephson [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-03, 20:19
|
|
|
Del |
Ostatnio zmieniony przez josephson 2011-12-24, 19:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dragonww
Winiarski Wojtek
|
Wysłany: 2010-05-03, 21:11
|
|
|
Pozyskałeś w tym roku drzewka i je formujesz??? Powodzenia. Złota zasada bonsai: jedna czynność rocznie!!!( mam na myśli czynność drastyczną dla drzewa) |
_________________ Wojtek Winiarski |
|
|
|
|
lisiasty86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-03, 22:24
|
|
|
Wiem ale już to zrobiłem, bardzo go nie męczyłem. Poza tym właśnie to, które jest najsilniejsze zostało wstępnie uformowane. Niemniej jedna pytałem o to czy te 2 pozostałe dęby rozwiną się. Jeszcze jedno pytanie mi się przypomniało. Czytałem kiedyś, że dęby powinny być chronione przed deszczem, ponieważ to może spowodować pojawienie się mączniaka. Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez lisiasty86 2010-05-03, 22:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|