Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Buxus Harlandii - Prosze o pomoc
Autor Wiadomość
JurasM_PL 

Wysłany: 2010-04-21, 06:35   Buxus Harlandii - Prosze o pomoc

Witam
Mam Buxusa Harlandii którego kupiłem w lutym tego roku. Rósł sobie dość wolno ale nie zauważyłem żadnych problemów - ale do pewnego momentu. Trzymałem go na parapecie okna południowego. Od jakiegoś czasu (ok. 3 tyg) zaczęły mu żółknąć i opadać listki. Myślałem, że słońce które zaczęło coraz mocniej świecić - szczególnie w południe może źle na niego wpływać więc przestawiłem go na okno od strony północnej (będące tam Sagaretie czują się tam doskonale). Jednak nie widzę żadnej poprawy. Zaczynam się obawiać o jego przyszłość i w związku z tym mam następujące pytania:
1. Czy lepiej żeby był wystawiony na bezpośrednie działanie słońca (także w południe) czy lepiej w cieniu?
2. Podłoże jest wysypane akadamą. Wiem że Buxus nie bardzo lubi wilgoć i sprzedający mówił żeby go podlewać wtedy gdy akadama przeschnie. Ale w którym momencie podlewać - gdy zacznie przesychać czy jak już będzie cała jej powierzchnia sucha?
3.Czy Buxus lubi zraszanie czy raczej tego unikać?
4. Co mogę jeszcze dla niego zrobić aby poprawić jego stan zdrowia?
Bardzo będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez JurasM_PL 2010-04-21, 06:39, w całości zmieniany 1 raz  

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2010-04-21, 08:29   

Bukszpany (w tym Harlanda) rosną m. in. w naszej strefie klimatycznej i wymagają spoczynku zimowego, a ty go nie zapewniłeś, bo z tego co zrozumiałem trzymałeś w mieszkaniu. To może być przyczyną zamierania rośliny. Bez zdjęć trudno jest cokolwiek stwierdzić, ale przypuszczam, że brak zimowania nałożył się ze zbyt zbitym i przelanym (lub niewłaściwie podlewanym) podłożem. Piszesz, że podłoże jest wysypane akadamą. W takim przypadku akadama absolutnie nie jest wskaźnikiem wilgotności podłoża. To, że leżąca na wierzchu akadama przeschnie wcale nie znaczy, że bryła korzeniowa (jak rozumiem bez akadamy) ma odpowiednią wilgotność. Jeśli możesz, to wstaw wyraźne zdjęcia powierzchni gleby (bez akadamy).

JurasM_PL 

Wysłany: 2010-04-21, 11:02   

Sprawa wygląda tak:
Bukszpana kupiłem w Bonsai centrum w Czechach. Tam rośliny były przechowywane były w dużej szklarni i może masz rację że nie miał on zapewnionego spoczynku zimowego.
Bryła korzeniowa nie wydaje mi się zbyt zbita. Nawet obstawiałbym że bukszpan był po przesadzeniu. Sprzedawca twierdził że jest to typowa roślina indoor i jedynie w okresie letnim powinna stać na dworze. Zresztą podobne informacje można wyczytać w jego książce "Bonsai nie tylko w blokach" oraz w książce p. Kowallek "Robimy Bonsai". Natomiast w zaprzyjaźnionym forum uzyskałem odpowiedź że ten bukszpan to Outdoor a nie indoor - sam już nie wiem Nie mam możliwości w tym momencie wstawienia zdjęć. Postaram się zrobić to jutro. Dzięki narazie za podpowiedzi

SirDejw 
Dawid Markiewicz

Wysłany: 2010-04-21, 12:49   

Teraz jedyne co Ci pozostaje to cierpliwie czekać, aż roślina sama odzyska formę Na twoim miejscu rozważyłbym usuniecie akadamy i zastąpienie jej ceramzytem albo po prostu ziemia czy torfem wymieszanym ze żwirem.
Ostatnio zmieniony przez SirDejw 2010-04-21, 13:33, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu