Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze bonsai.
Autor Wiadomość
kocurro008
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-07, 21:09   Pierwsze bonsai.

Witam serdecznie. Dzisiaj udało mi się wygrać na allegro aukcję z tym oto wiązem drobnolistnym. Proszę o ocenę drzewka. Na razie jeszcze bardzo mało wiem o tej sztuce gdyż jestem początkującym dlatego zwracam się do Was. Poczytałem materiały dostępne na forum dotyczące tego drzewka oraz wiele ogólnych artykułów. Mieszkam w akademiku i drzewko mam zamiar trzymać na parapecie, niestety bardzo się tutaj kurzy, jak to w akademiku :-P Chciałbym stworzyć mu mikroklimat, myślałem o tym aby ustawić blisko niego 2 tacki z keramzytem tylko nie wiem jakiej wielkości. Pytanie czy go spryskiwać i czy to pomoże czy pogorszy sprawę kurzu? Zastanawiałem się też nad przesadzeniem go. Pytanie czy dopiero jak się zaaklimatyzuje czy już teraz. Nie bardzo wiem jak go nawozić. W Castoramie znalazłem 2 nawozy do bonsai - pokon i biopon. Nie mam pojęcia który wybrać. Nie wiem też kiedy i w jakim stopniu go podcinać. Jeżeli przyjdą mi do głowy jeszcze jakieś pytania to napiszę. Z góry dziękuję za pomoc.

Bonsai.jpg
Plik ściągnięto 6816 raz(y) 58,62 KB

kocurro008
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-08, 12:25   

Gitara, dzięki za pomoc. W końcu o to chodzi na forum :-/

Goorgoo21
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-08, 13:31   

Ja kupiłem wiąza dwa tygodnie temu i czekałem aż się zaaklimatyzuje. Trzymam go na parapecie wschodnim a temperatura w pokoju utrzymuje się między 18-20 stopni. Podlewam go poprzez zraszanie liści i kory oraz zraszaczem całą ziemię spryskuję na tyle obficie, że otworem drenażowym wypływa nadmiar wody. Takie podlewanie wystarcza na 2-3 dni, dopóki nie wyschnie mu ziemia na wierzchu. Po tygodniu wiąz się zaaklimatyzował i zaczął OBFICIE wypuszczać młode listki, obecnie jeszcze niektóre stare liście żółkną i odpadają, ale drzewko szybko nadrabia ich utratę. W najbliższych dniach planuję zakup keramzytu i postawię go obok drzewka, żeby miła odpowiednią wilgotność. Z przesadzaniem jeszcze się wstrzymam, tak do połowy kwietnia, aż całkiem mrozy przestaną straszyć, bo chcę drzewko trzymać na balkonie. Nie nawoziłem go jeszcze, bo nie widzę póki co takiej potrzeby ale myślę że po przesadzeniu odczekam z tydzień, może dwa i dam mu nawóz. Dysponuję nawozem do Bonsai Biopon, taki w zielonej plastikowej butelce, do rozpuszczenia w wodzie. Możesz z tego wysnuć wnioski odnośnie Twojego drzewka ;)
Ostatnio zmieniony przez Goorgoo21 2010-03-08, 13:33, w całości zmieniany 2 razy  

kocurro008
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-08, 16:13   

Ok, dzięki. Proszę o więcej. Proszę o ocenę drzewka. Nie wiem też co z tym keramzytem i ze spryskiwaniem.

kocurro008
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-09, 13:00   

Hmmm, w takim razie może opiszę to co mam zamiar zrobić. Jak już dostanę drzewko to poczekam aż się zaaklimatyzuje, po lekturze forum wnioskuję że może to trwać ok 2 tygodni. Następnie tak jak to jest napisane w poradnikach i na forum należałoby je przesadzić. Także mam taki zamiar gdzieś za miesiąc lub wcześniej. Chcę postawić 2 tace z keramzytem blisko drzewka. Proszę napisać od kiedy mam je nawozić i jaką mieszankę glebową zastosować. Oraz jaka ma być struktura podłoża czyli co i w jakiej proporcji sypiemy najpierw co potem itd. Proszę także powiedzieć czy po aklimatyzacji mam się zabrać za kształtowanie przez przycinanie i drutowanie czy lepiej na razie go nie ruszać. Proszę o opinie i podpowiedzi. Dzięki.

krysti27
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-09, 13:20   

Nawozić powinno się po okresie aklimatyzacji, cyzli najwcześniej 2- tygodnie po kupnie. Jeśli przesadzisz drzewko, to też nie nawozisz przez 3 tygodnie. Na początek radziłabym zacząć od nawozów organicznych, gdyż są bezpieczniejsze dla roślinki- nie ma praktycznie możliwości przedawkowania. Najwcześniej po aklimatyzacji możesz coś robić, więc masz czas na pomyślenie co chciałabyś zrobić z krzaczkiem :) Mieszanka glebowa przepuszczalna, dobrze jakbyś dostała gdzieś np. akadamę, ale na początek też nie ma co jej za dużo dawać, bo jest jałowa.
Nie każdy gatunek jest podatny i dobrze znosi drutowanie. Więc uważaj, bo jeden nieostrożny ruch i po gałęzi.

Starling 
Lidka O.

Wysłany: 2010-03-09, 13:46   

Co do spryskiwania mój wiąz lubi jak się go spryskuje, robię to codziennie wieczorem. Jest to szczególnie ważne latem ponieważ wilgoć na liściach przyciąga słońce i może spowodować poparzenie liści.

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2010-03-10, 12:30   

Cytat:
Mieszanka glebowa przepuszczalna, dobrze jakbyś dostała gdzieś np. akadamę, ale na początek też nie ma co jej za dużo dawać, bo jest jałowa.

To znaczy, ze radzisz aby zmieszać akadamę z ziemią?

Przesadź teraz a nie za dwa tygodnie. Resztę poczytaj sobie w moich postach, bo już nie raz pisałem co i jak. Przesadzenie, worek, nawożenie.

A tak w ogóle to fajny materiał.
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2010-03-10, 12:30, w całości zmieniany 1 raz  

kocurro008
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-10, 13:36   

Aha, czyli od razu jak dostanę drzewko to mam je przesadzić. I aklimatyzować ma się już w nowej donicy. Proszę jeszcze dokładniej coś napisać o podłożu w jakim ma rosnąć. Bo nie wiem czy mam coś sypać na dno czy może rosnąć w normalnej ziemi. I kiedy po przesadzeniu zacząć nawozić?

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2010-03-10, 15:05   

Nadal będę się upierać żebyś poszukał na forum. Wskazówkę Ci już dałem więc trochę wysiłku z Twojej strony byłoby mile widziane.

kocurro008
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-13, 21:09   

Jutro będę przesadzał mojego wiąza. Kupiłem tę tańszą mieszankę od przyjaciół oraz akadamę. Mam zamiar je zmieszać w proporcjach 1:1. Będzie git??

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2010-03-13, 22:35   

A czym jest ta "tańsza mieszanka"?

kocurro008
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-14, 00:00   

Tym http://przyjacielebonsai....01&sid=72e43b21

krysti27
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-14, 09:47   

Ronin- przepraszam za milczenie. Nie czytam na bieżąco postów :)
Sama mam wiąza, tak przyspieszył wzrost, że doniczka już mu nie wystarcza, więc w tym roku chcę go przesadzić. Zastanawiam się właśnie nad różnymi proporcjami, myślałam, aby zrobić taką mieszankę: ziemię uniwersalną zmieszać z piaskiem, akadamą (lub jej alternatywą :P ) no i może przy dnie troszkę drobnego keramzytu. Może dodać też trochę torfu po oddzieleniu większych kawałków kory ... :)

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2010-03-14, 11:07   

Jaki ma sens mieszanie akadamy z torfem czy "ziemią" ? W takim wypadku akadama traci swoje właściwości. Zakładam, że macie donice, w które wejdzie nie więcej niż 1 litr akadamy więc nie rozumiem tych kombinacji. 6 PLN za litr akadamy to chyba nie jest duży wydatek, prawda? Mieszając tą mieszankę od Przyjaciół, która składa się z ZIEMIA:TORF:ŻWIR w proporcjach 1:1:2 i do tego dodając akadamę to jakie jej ilości będą w tej mieszance? Róbcie jak chcecie.

Odpowiedz do tematu