|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ficus benjamina & wiąz chiński |
Autor |
Wiadomość |
swiss3lack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-12, 20:06 Ficus benjamina & wiąz chiński
|
|
|
Witam
1 post na tym forum, od razu pełną parą . Oto mój ficus
http://images36.fotosik.p...adddf2f3med.jpg
http://images47.fotosik.p...d1ca542bmed.jpg
http://images44.fotosik.p...de729b7amed.jpg
Drzewko przesadzane było jakieś 4-5 lat temu, dlatego postanowiłem to zmienić i dać mu świeżej ziemi. Odpowiednią mieszankę (po przewertowaniu forum) sam potrafię dobrać, ale nasuwa się pytanie czy nie zmienić troszkę kształtu rośliny. Chodzi mi o przycięcie i danie jej bardziej "spłaszczonego kształtu" poprzez przycięcie korony. Prosiłbym o wypowiedź bardziej doświadczonego Bonsaiste
Mam jeszcze drugie pytanie. Dzisiaj odwiedziłem studio bonsai w Krakowie i bardzo spodobał mi się jeden wiąz chiński . Koszt - 25zł, wielkość drzewka ok 20 cm, wyglądało bardzo zdrowo więc poprosiłem panią o odłożenie drzewka do środy. Pytanie do publiczności to czy drzewko kupione w tym studio będzie się fajnie rozwijało ? (oczywiście zakładając że będę należycie o nie dbał), miał ktoś już jakieś doświadczenia z roślinami rozprowadzanymi w studiobonsai ? |
Ostatnio zmieniony przez swiss3lack 2010-04-14, 15:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2010-04-13, 05:33
|
|
|
Co do fikusa to szczerze odradzam akurat ten egzemplarz.Materiał marny,do tego pień zapleciony w warkocz Jak najbardziej przesadź go,ale nie rób na siłę bonsai z czegoś co się do tego nie nadaje.
Co do drugiego pytania,to skoro roślina jest w dobrej kondycji,to dlaczego nie miałoby być wszystko ok? |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-04-13, 05:36
|
|
|
Fajny fikus tylko co on ma wspólnego z bonsai. Możesz przyciąć. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
swiss3lack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-13, 12:57
|
|
|
z fikusa nie mam zamiaru robić bonsai chce żeby mniej więcej w tej formie dalej upiększał mój salon. Jutro jadę po wiąz więc zdam relacje i moje spostrzeżenia |
|
|
|
|
swiss3lack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-14, 15:19
|
|
|
Wiąz chiński - 25 zł + 6 zl podstawka + 9 zł nawóz do bonsai.
Co do fikusa to pani w sklepie powiedziała mi żebym się nie bawił w robieni własnej mieszanki, ponieważ fikus dobrze będzie się czuł w ziemi uniwersalnej. Pokazała mi również jak przycinać drzewko, także jestem zadowolony z obsługi i pewnie jeszcze kiedyś odwiedze ten sklep |
|
|
|
|
esperanto [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-14, 16:03
|
|
|
Tak, mam drzewko wlasnie ze studia bonsai Kraków. Wszystko ok, kupowałem już kilka i wszystkie okazywały sie zdrowe. Nie chce niczego sugerowac ale mimo wszystko sam szukaj informacji, najlepiej w ksiazkach, bo informacje tam zdobyte czasem okazywaly sie dla mnie 'slabe'? Jak jest niejasna informacja w ksiazce to wtedy forum. Ja tak dzialam i jestem zadowolony. Tak jak pisali poprzednicy troszke marny material. Mam okazje byc w studio dosc czesto i wiem co tam maja. Chyba lepiej wiecej zainwestowac, bo czasami okazje sa rewelacyjne. Ostatnio sprawiłem sobie właśnie wiąz, tylko chiński. Będzie troche czasu to podziele sie fotkami. Sporo drozszy niz 25zl ale do moyogi marzenie. W każdym razie polecem drzewka i lekture stamtąd. Reszty trzeba szukac... Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|