|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
SOSNA CZARNA |
Autor |
Wiadomość |
kindas [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-05, 20:30 SOSNA CZARNA
|
|
|
Witajcie,
udało mi się zebrać kilka nasion Sosny Czarnej, i chciałbym zasadzić je i poczekać na efekt. Niestety mam niewielkie doświadczenie w hodowli i mam pytanie, jakie powinny być warunki aby sosna czarna mogła wykiełkować. Mam świadomość, że może w ogóle nie wykiełkować, ale spróbować zawsze warto.
Jeśli macie doświadczenie w początkowej hodowli, proszę o pomoc
Dziękuję z góry |
Ostatnio zmieniony przez kindas 2010-04-05, 20:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
|
|
|
|
tree [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-06, 18:13
|
|
|
Wychodowalem kilka sosen z nosion , co prawda nie sosne czarna ale mysle ze trzeba postepowac z twoimi nasionami tak jak z innymi. Mozesz je umiescic odrazu do np. doniczki z wilgotnym pisakiem badz wilgatna ziemia lub najpierw troche podmoczyc nasiona ze 12h w wodzie. Po zasianiu ich przykryj doniczke folia co jakis czas przewietrzajac. Temperatura +18 do +25. Powinny sie pokazac po ok 2 tyg. lub wczesniej. Powodzenia |
|
|
|
|
kindas [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-06, 22:00
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Ziemia normalna jak do kwiatów, czy kwaśna jak do iglaków? |
|
|
|
|
tree [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-06, 22:25
|
|
|
Mysle ze obie sie nadadza ale wedlug ksiazki podloze do tej sosny to ziemia do iglakow z piaskiem w proporcji 1:1. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|