|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
4 wiązy drobnolistne i klon palmowy |
Autor |
Wiadomość |
jupiter_18 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-03, 13:44 4 wiązy drobnolistne i klon palmowy
|
|
|
Witam, niecały rok temu kupiłem cztery wiązy drobnolistne i jeden klon palmowy. Są to jeszcze bardzo młode drzewka więc zanim będzie można je nazwać bonsai minie jeszcze parę lat. W tym roku, póki pień jest jeszcze cienki i daje się łatwo wyginać chciałem go poprowadzić tak, żeby odpowiadał stylowi w jakim poprowadzę drzewko i tu moje pytanie. Jakie style proponujecie? Co robić żeby rosły w szerz w nie w góre. Może jakieś zabiegi pomagające zbudować mocne nebari?
Pierwszy wiąz:
przód
prawa
Drugi wiąz:
przód
lewa
Trzeci wiąz:
przód
lewa
Czwarty wiąz:
przód
prawa
Klon palmowy:
przód
lewa
rozgałęzienie
PS Chciałem jeszcze przesadzić wiązy do mieszanki torf/ziemia/żwir tylko że w sklepie można kupić torf kwaśny i odkwaszony. Który mam wybrać? |
|
|
|
|
t4ras
Karol Tarasiuk
Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Kwi 2009 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2010-04-03, 14:59
|
|
|
ale to już gotowe bonsai, tylko pozostaje lekka kosmetyka
a tak na serio narazie to nie jest materiał, dbaj o nie a za jakies 5-10 lat bedzie można coś z tym zrobić. |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2010-04-03, 15:18
|
|
|
Witam. Na dobre nebari czas jest odpowiedni. Można teraz uciąć ten pęd na wiązie i nasadzić ( przewlec) przezeń płytkę z otworem. Po kilu latach powstanie drugi, płaski system korzeniowy ponad płytką. Oczywiście płytkę należy położyć na ziemi i przysypać warstwa podłoża. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|