|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Drzewko i początkowe problemy |
Autor |
Wiadomość |
Arda [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-21, 22:26 Drzewko i początkowe problemy
|
|
|
Witajcie!
Dziś w moje ręce wpadło małe drzewko bonsai, chcę się nim zaopiekowac jak najlepiej więc mam do Was drodzy forumowicze kilka pytań:
1) Jaki jest stan ogólny mojego drzewka? Nie wydaje mi się, że najlepszy
2) Z moich obserwacji wynika, że jest to Serissa, ale proszę o potwierdzenie
3) Wydaje mi się, że drzewko potrzebuje czasu po zmianie miejsca (trochę żółtych liści), kiedy należałoby zacząc przycinac liście, nawozic i kształtowac?
3) Doniczka jest niewielka i dosyc znacznie u góry wystają korzenie. Czy jest to wskazanie do przesadzenia?
Z góry dziękuje za pomoc.
bonsai.jpg
|
|
Plik ściągnięto 2403 raz(y) 49,94 KB |
|
|
|
|
|
krzysiek_custo [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-25, 22:19
|
|
|
Jak przeżyje 2 miesiące wsadź do dużej doniczki tak 3x, 4x większej, utnij kilka największych pędów i poczekaj ze 3 lata przycinając odrosty. Potem pomyślimy. Jak będziesz przesadzał nie wytnij za dużo korzeni a najlepiej wytnij bryłę korzeniową z doniczki, delikatnie rozłóż zewnętrzne korzonki i do kubła. Zasyp ziemią, może być sklepowa, i dobrze podlej. Powodzenia. |
|
|
|
|
gochahh [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-26, 08:55
|
|
|
To moje pierwsze drzewko, ale nie wiem jaki to gatunek i dlaczego tak zmarniało, mam je od 3 tygodni, stoi na południowym parapecie. Prosze o pomoc.
|
|
|
|
|
Starling
Lidka O.
|
Wysłany: 2010-03-27, 14:09
|
|
|
To karmona drobnolistna. Prawdopodobnie marnieje od aklimatyzacji |
|
|
|
|
gochahh [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-28, 12:53
|
|
|
dzięki |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|