|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Kilkumetrowy świerk przed wejściem do bloku |
Autor |
Wiadomość |
tombarte
|
Wysłany: 2010-09-20, 22:41 Kilkumetrowy świerk przed wejściem do bloku
|
|
|
Mieszkam na parterze małego bloku, dwa metry od wejścia, w "ogródku" pod oknami rośnie świerk, który ma około 4-5 m wysokości. W zeszłym roku, gdy bonsai znałem tylko z obrazków i było mi obojętne, przyciąłem stożek wzrostu i kilka dłuższych gałązek w jego pobliżu. Troszkę zagęścił górną część, ale nie ma zamiaru zwolnić i pnie się do góry. Niedawno przyszła mi do głowy szalona myśl - czy byłaby szansa skrócić go o połowę, albo nawet zostawić tylko 1 - 1,2 m głównego pnia i z kilkoma dolnymi gałęziami zrobić "coś", co przypominałoby bonsai w skali ogrodowej a nie doniczkowej?
Czy roślina przeżyje takie przycięcie? Jeśli tak, to jaka pora roku byłaby odpowiednia do takiej operacji? |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-09-21, 06:05
|
|
|
Tak, takie drzewa to "niwaki", mało tego w polskim necie. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
tombarte
|
Wysłany: 2010-09-21, 06:58
|
|
|
Dzięki za podpowiedź, jedno słowo na wagę złota!
Znalazłem pierwszy przykład do przemyśleń:
a wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia mojego przypadku. |
|
|
|
|
tombarte
|
Wysłany: 2010-09-22, 08:17
|
|
|
Mój "okaz" do zmniejszenia:
Tak myślę o skróceniu tuż powyżej tego środkowego zagęszczenia (mniej więcej poziom parapetów na parterze) i mocnym odsłonięciu u dołu, bo z obu stron drzewka rosną róże, które świerk już prawie zasłonił.
Teraz się za to zabrać czy na wiosnę?
A na Google Books jest fragment książki o niwaki: Niwaki: pruning, training... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|