|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Kormona drobonlistna |
Autor |
Wiadomość |
Spinifer [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-01, 15:49 Kormona drobonlistna
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
Około miesiąca temu dostałem od kolegi Kormone drobolistną ( tak wywnioskowałem przeglądając to forum po białych kwiatkach)zakupioną około 2 miesiące temu. Jak kolega stwierdził po kupnie przesadził ja do nowej doniczki z drenażem, ziemią do bonsai.
Na chwile obecna stoi u mnie na parapecie w dość dobrym miejscu z dala od grzejnika ale w miejscu gdzie ma w miarę ciepło i dobre światło. Myślę że się zaaklimatyzowała bo puszcza młode listki i kwiatki.
Wiem że nie jest zbyt ładnym bonsai i wydaje mi się że troszkę źle posadzona (ale mogę się mylić).
Mam kilka pytań:
1. Czy przesadzając na wiosnę pień powinien wychodzić pod skosem z donicy ?
2. W którym miejscu doradzacie zrobić cięcia ?
3. Podczas przesadzania zmieniać doniczkę ?
4. czytałem ze należało by już nawozić - czy już pora na to ?
Zdjęcie numer 1 przedstawia przód, 2 - prawą stronę, 3 - tył, 4 lewa strona - jeśli macie jakieś propozycje ustawienia proszę o pomoc.
Pozdrawiam
1
2
3
4
5 |
Ostatnio zmieniony przez Spinifer 2010-10-01, 15:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2010-10-04, 08:54
|
|
|
Ad 1 To jak ukształtujesz formę drzewka i donicy zależy od ciebie. Poczytaj o różnych stylach bonsai i wybierz ten, który według ciebie jest najciekawszy.
Ad 2 Cięcia wiąża się z pytaniem pierwszym, trzeba zastanowić się nad przyszłym kształem drzewka i dalej już je tak formuj. Ja bym osobiście do wiosny dał temu rosnąć swobodnie.
Ad 3 Obecna doniczka będzie sprzyjała rozrostowi drzewka, gdyż jest dość duża. Według mnie jest to doniczka, która mogłaby się sprawdzić przy stylu kaskadowym. Ja osobiście bym przesadził do płaskiej doniczki na wiosne.
Ad 4 Teraz nie jest pora na nawożenie. Nawozimy w okresie wiosenno-letnim. Teraz drzewka szukją się spać na zimę.
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|