Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje pierwsze bonsai
Autor Wiadomość
ryjoslaw
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-24, 11:19   Moje pierwsze bonsai

To jest mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich bardzo serdecznie!
Kilka dni temu zakupiłem karmone, bardzo dużo informacji o niej wyczytałem tutaj na forum. Jedynie dręczą mnie dwie rzeczy, mianowicie: posiadana karmona ma pędy kwiatowe i się zastanawiam czy je usunąć czy zostawić, przecież moim skromnym zdaniem to szkoda chyba energii tej roślinki na te kwiaty i późniejsze owoce. I drugie pytanko, gdzieś wyczytałem że podczas przesadzania po skróceniu korzeni trzeba je zabezpieczyć, przeciwko grzybom, pasożytom itp. W opisach przesadzania nie ma nic na ten temat więc nie wiem co zrobić jak będą ja chciał przesadzić jak sie zaklimatyzuje.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.
Pozdrawiam

Coffe
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-24, 14:23   

ryjoslaw napisał/a:
gdzieś wyczytałem że podczas przesadzania po skróceniu korzeni trzeba je zabezpieczyć, przeciwko grzybom, pasożytom itp. W opisach przesadzania nie ma nic na ten temat więc nie wiem co zrobić

Zabezpieczasz je smarując maścią, np. Funaben Eko ( nie wiem czy jest dobra ani czy jest odpowiednia dla bonsai lecz chodzi mi tutaj o przykład) lub kulką japońskiej plastycznej masy, którą dostaniesz w sklepie dla miłośników bonsai.

ryjoslaw
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-25, 08:06   

Rozumiem, dzięki. A co z tymi pędami kwiatowymi zrobić? Usunąć czy zostawić?
Ostatnio zmieniony przez ryjoslaw 2010-02-25, 08:06, w całości zmieniany 1 raz  

slowikp 
Paweł Słowikowski

Wysłany: 2010-02-25, 08:21   

nie musisz niczym smarować bo pewnie korzonki są malutkie (cieniutkie) masa jest do gałęzi nie do korzeni, kwiatki zostaw i daj zdjęcia pewnie fajnie wygląda

Pozdrowienia

ryjoslaw
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-25, 10:50   

Dzięki slowikp. Czyli rozumiem, że tylko bardzo grube korzenie się zabezpiecza przed pasożytami itp.? A jeśli można wiedzieć na przyszłość to co jest najlepsze do zabezpieczenia tych grubszych korzeni? I jeszcze mam taką prośbę, czy jest jakaś dobra i niedroga pasta do gałęzi (czy można kupić w ogrodniczym "zwykłą" pastę ogrodniczą czy lepiej kupić specjalną do bonsai)?
I jeszcze takie pytanko, drzewko ma ok. 25 cm wysokości (może trochę więcej), rośnie w ceramicznej podłużnej donicy o dł. 13 cm. Czy jak będę przesadzał to w większą doniczkę czy tą samą?
Apropos ziemi to wiem, że musi być przepuszczalna, czytałem tutaj o ziemi i czy jak zmieszam ziemię kwiatową ze żwirem to wystarczy, czy lepiej kupić coś specjalistycznego? Czy w marketach można dostać taką specjalną ziemię?
Pozdrawiam

Starling 
Lidka O.

Wysłany: 2010-02-26, 12:47   

Co do pąków. W przypadku mojej karmony pąki stały sie czarne i same opadły

Odpowiedz do tematu