Pytania laika |
Autor |
Wiadomość |
kasjus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-05, 16:29 Pytania laika
|
|
|
Witam Wszystkich bardzo serdecznie . Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam do Was kilka pytań. Może niektóre pytania się powtórzą, ale chciałbym, o ile jest to możliwe uzyskać od profesjonalistów na nie odpowiedzi w ujęciu konkretnego przypadku. Na początku opiszę swoje drzewko. Mam karmonę drobnolistną kupioną w sklepie Lidl 21.01.2010 r. Nie nazwę go Bonsai bo wiem, że dla niektórych Użytkowników tego forum byłaby to profanacja tego pojęcia. No i ja uważam, że z "rasowym" Bonsai ma mało wspólnego, ale na razie na takie mogę sobie tylko pozwolić. Ale do rzeczy. Rośnie w doniczce o wymiarach 14x9 cm. Zgubiło sporo liści. Korzenie wystają ok. 0,5-1 cm poza otwór drenażowy. Temp. u mnie w mieszkaniu waha się od 17 - 22 st. C. Wilgotność wynosi 37%. Stoją na biurku przy oknie połudnowym. Podlewam je przez zanurzenie wodą odstaną i przegotowaną jak przeschnie podłoże. Nie zraszam (na razie) i nie leję wody w podstawkę z keramzytem. Podlałem je dzisiaj nawozem w stosunku: 2,5 ml na 0,5 l wody firmy Biopon do Bonsai.
Jak robię coś złego to proszę o radę. Będę bardzo wdzięczny. I teraz mam kilka pytań:
1. Czy mogę tylko przyciąć korzenie pozostawijąc Bonsai w tej samej doniczce, czy muszę je przesadzić do większej doniczki?
2. Jeśli przyciąć to na jaką długość i kiedy mogę to zrobić?
3. Czy przy okazji podcinania korzeni muszę wymienić ziemię? Jeśli tak, to którą warstwę?
4. Co robię źle, że liście opadają? Najpierw więdną, a później opadają?
Dziekuję bardzo za pomoc |
|
|
|
|
t4ras
Karol Tarasiuk
Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Kwi 2009 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2010-02-05, 17:03
|
|
|
to że gubi liście to proces aklimatyzacji. z tym nawozem to sie pośpieszyłes troche. nawozi sie tylko drzewka w dobrej kondycji. jesli bedziesz przesadzał to korzenie skróć o 1/3 i wymiana ziemi jest konieczna. powodzenia |
|
|
|
|
kasjus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-05, 18:17
|
|
|
Dzięki t4ras, ale wynienić całą ziemię czy tylko spodnią warstwę? |
|
|
|
|
t4ras
Karol Tarasiuk
Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Kwi 2009 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2010-02-05, 18:30
|
|
|
całą ziemię. tylko nie zwykłą uniwersaną ziemię a odpowiednią mieszankę. ja w swojej karmonie mam mieszanke akadamy, kompostu i piasku w proporcjach (2:1:1) i ładnie mi rośnie. |
|
|
|
|
Michał Kaspersk [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-05, 19:02
|
|
|
Jeszcze nie czas na nawożenie |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2010-02-05, 19:05
|
|
|
A na przesadzanie z przycinaniem korzeni jest niby odpowiednia pora |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-05, 21:33
|
|
|
No właśnie! t4ras zapomniał dodać ,że przesadzamy wczesną wiosną |
|
|
|
|
kasjus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-06, 00:38
|
|
|
Dziękuję za cenne rady
I jeszcze mam jedno pytanie. Czy Karmona może reagować zrzucaniem liści na niedobór odpowiedniej ilości światła? I czy istnieje jakaś "domowa" metoda oceny, czy do rośliny dociera odpowiednia ilość światła (tzn. czy miejsce jest dobrze oświetlone)? |
Ostatnio zmieniony przez kasjus 2010-02-06, 01:46, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Rob
Grzegorz Matusiak
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Kwi 2007 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-02-06, 10:47
|
|
|
Miejsce powinno być najjaśniejsze, każda roślina rosnąca cały rok w mieszkaniu zimą będzie miała za mało światła tak na dobrą sprawę. |
_________________ Grzegorz M.
http://bonsaibielsko.blogspot.com/ |
|
|
|
|
kasjus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-07, 16:16
|
|
|
A jeszcze mam jedno pytanie . Ile wynosi orientacyjnie (w %) optymalny przedział wilgotności powietrza w mieszkaniu dla Bonsai INDOOR? |
Ostatnio zmieniony przez kasjus 2010-02-07, 16:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Michał Kaspersk [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-07, 18:40
|
|
|
Wydaje mi się, że wilgotności nigdy za wiele tym bardziej w mieszkaniu |
|
|
|
|
kasjus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-07, 19:23
|
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie
No i już mam nadzieję, że to już będzie ostatnie moje pytanie. Czy akadamę można zastąpić np. keramzytem? Nie pytam dlatego, że mi jest szkoda pieniędzy tylko dlatego, że jest ona trudno dostępna. |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2010-02-07, 19:43
|
|
|
To zależy.Jako składnik mieszanki możesz zastosować keramzyt,gdyż poprawi on przepuszczalność podłoża.Natomiast nie posadzisz drzewka w samym keramzycie tak jak mógłbyś to zrobić w przypadku akadamy.Po pierwsze dlatego że keramzyt nie chłonie wody tak jak akadama a poza tym jest lżejszy od wody i przy każdym podlaniu wypłukiwałbyś go z doniczki.Inna sprawa to ziarnistość keramzytu.Podobno można spotkać drobnoziarnisty (który nadałby się do mieszanki),ale osobiście widziałem tylko taki o średnicy ok1cm.A taki władować do mieszanki to trochę lipa - zwłaszcza jak drzewko rośnie w płytkiej donicy.
Jeśli zaś chodzi o dostępność akadamy to przez internet spokojnie kupisz - choćby przez allegro. |
Ostatnio zmieniony przez lukipela 2010-02-07, 19:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kasjus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-07, 20:55
|
|
|
Dzięki . A może ktoś zna jakiś fajny "przepis" na mieszanke glebową dla Karmony? Przeszukałem całe forum, ale nic na ten temat nie znalazłem?
Jeden "przepis" już mam od Użytkownika t4ras
t4ras napisał/a: | ja w swojej karmonie mam mieszanke akadamy, kompostu i piasku w proporcjach (2:1:1) i ładnie mi rośnie. |
|
Ostatnio zmieniony przez kasjus 2010-02-07, 20:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2010-02-07, 21:10
|