Co to za iglak? (cedr) |
Autor |
Wiadomość |
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2010-01-22, 13:10 Co to za iglak? (cedr)
|
|
|
Jesienią 2009 kupiłem w malutkiej szkółce niedaleko Milicza kilka roślin. Każdą za jedyne 3 zł, wiec bardzo tanio. Niestety sprzedawca nie był w stanie określić gatunków niektórych ze sprzedawanych roslin. Rozpoznałem już Hebe no i został mi jeden iglak którego nie potrafię rozgryźć.
Drzewko nie zrzuciło igieł na zimę, gałązki i pień są niezwykle giętkie (co jest sporym atutem) no i jest jeszcze jedna ciekawostka, mianowicie pień który przechodzi w korzeń ma kształt spirali jest to dosyć niezwykłe, ale wszystkie rośliny tego gatunku w szkółce miały własnie taki kształt korzenia. Chciałem zapytać o te roślinę na forum dopiero wiosna, żeby móc pokazać na zdjęcich owy korzeń, ale stwierdziłem, że im wcześniej sie dowiem z czym mam do czynienia tym lepiej dla samej roślinki.
Wydaje mi sie że może to byc roślina z podrodziny modrzewiowych, ale nie wiem.
Aktualne Zdjęcia:
MOD: Post secia został usunięty |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
Ostatnio zmieniony przez szef 2010-03-05, 15:49, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
|
|
|
|
|
arek_wie
arek_wie
Pomógł: 2 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Paź 2007 Skąd: marciszów
|
Wysłany: 2010-01-22, 18:47
|
|
|
zastanów się secio o czym piszesz modrzewie gubią igły na zimę, a to drzewo jak widać na zdjęciach igły ma!
SirDejw jeżeli ten iglak ma swoje "listki" w pęczkach jak modrzew i są one stosunkowo miękkie to ja stwaiam na cedra. |
_________________ arek |
|
|
|
|
Robert Błądek
Robert błądek
Pomógł: 9 razy Wiek: 51 Dołączył: 11 Lis 2007 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 2010-01-23, 09:04
|
|
|
..... najprawdopodobniej CEDR ATLASKI (cedrus atlantica)...modrzew uśmiałem się do łez..!! |
_________________ Pozdrawiam R.B. |
|
|
|
|
Herpestes
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Mar 2008 Skąd: Stare Juchy
|
Wysłany: 2010-01-23, 10:47
|
|
|
.....podobny gatunek-cedr himalajski (cedrus deodara),porównaj swoje drzewko i powinno wyjaśnić się co masz. |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
|
Wysłany: 2010-01-23, 22:28
|
|
|
Dziękuję bardzo za pomoc. To najpewniej własnie jakaś odmiana Cedru Atalskiego. Pozdrawiam wszystkich.
A tak z ciekawości, prawie każdy wie że modrzew europejski zrzuca liście na zimę a co z druga rośliną z tego podgatunku, mianowicie czy Jedlica zrzuca igły wraz z nadejściem zimy? |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-01-24, 11:56
|
|
|
Jako kompletny laik, pewnie pomyliłabym modrzewia z jedlicą ale wyczytałam w wikipedii że:
'Jedlica, daglezja (Pseudotsuga Carriere) – rodzaj zimozielonych drzew szpilkowych z rodziny sosnowatych, który obejmuje 5 gatunków.'
p.s. Jednak nie ma możliwości pomylenia tych drzew... zupełnie inna bajka |
Ostatnio zmieniony przez nandu 2010-01-24, 12:10, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
|
|
|