małe biegające po ziemi robaczki |
Autor |
Wiadomość |
wasuh [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-28, 15:39 małe biegające po ziemi robaczki
|
|
|
Witam
Od jakiegoś już czasu we wszystkich pojemnikach z roślinami jakie mam na parapecie pojawiły się małe biegające robaczki.
Jeśli to ważne roślinki to: Podocarpus, Muchołówki amerykańskie i rosiczka.
liście podocarpusa zrobiły się lepkie i ich wydzielina 'wchodzi' mi na okno i porasta jakimiś pleśniawkami[biały nalot].
Wracając do robaczków to są maleńkie max 2mm, biegają sobie po ziemi i wchodzą w nią, nie chodzą po roślinkach.
Starałem się zrobić im jak najlepsze zdjęcie.
Proszę o zidentyfikowanie maleństw.
Dziękuję z góry za pomoc.
Wasuh |
|
|
|
|
t4ras
Karol Tarasiuk
Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Kwi 2009 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2009-11-28, 16:03
|
|
|
to nie są przypadkiem ziemiórki? |
|
|
|
|
brzoza002 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-28, 16:28
|
|
|
ziemiórki chyba raczej nie |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2009-11-29, 23:29
|
|
|
Ziemórki to owady, więc to na pewno nie one. Możesz napisać coś jeszcze np. kiedy sie pojawiły i jak reagują rośliny? |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
wasuh [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-30, 17:44
|
|
|
jak dostałem mojego bonsai to na innej roślinie co to nie wiem jak się nazywa[ ] zauważyłem że kleją jej się liście.
zlekceważyłem to.
później[dużo później] zauważyłem że po ziemi i doniczce biegają małe robaczki.
roślinka wyleciała.
teraz robaczki przemieszczają się miedzy różnymi doniczkami. wierzchnia część liści mojego bonsai pokryta jest lepką cieczą. Dziwne jest to że robaczki chowają się w ziemi a zmiany widać na liściach.
Próbowałem zanurzyć roślinkę z całą ziemią pod wodą ale nic to nie dało. Przeżyły pod ziemią.
Przeglądałem informacje o różnych naziemnych szkodnikach roślin ale nie wiem co to za robaczki.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie info. |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2009-11-30, 19:16
|
|
|
Nie mam pojecia co to może być. Należałoby jednak coś z nimi zrobić. Może skoro bytują w ziemi to i tam przebiega ich rozwój. Spróbuj przesuszać glebę. Pytaj w sklepach ogrodniczych. |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
czarna_mamba [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-30, 20:24
|
|
|
----------- |
Ostatnio zmieniony przez czarna_mamba 2010-03-11, 10:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
piroman [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:43
|
|
|
Może to jeden z rodzajów wciornastka. Miałem kiedyś coś podobnego ale było przeźroczyste, larwy żerowały na liściach robiąc tunele między blaskami liścia. Dorosłe popylały po całej roślinie i po ziemi też. |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-04, 16:54
|
|
|
może to skoczogonki? |
|