Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
PŁONĄCE DRZEWO
Autor Wiadomość
zebi
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-16, 17:38   PŁONĄCE DRZEWO

Witam

Ostatnio zakochałam się w tym drzewku i bardzo chciałabym sobie je wyhodować

Bardzo bym prosiła o jakie informacje na temat tego drzewka, jakie podłoże będzie potrzebne.

Będę bardzo wdzieczna
Ostatnio zmieniony przez zebi 2010-02-16, 20:10, w całości zmieniany 1 raz  

zebi
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-16, 18:08   

przeczytałam ze najlepszym podłożem jest mieszanka torfu i glinu ale to były informacje do sadzenia drzewka normalnie a nie wiem czy ta ziemia bedzie dobra jak chce uzyskac bonsai

MOD: Proszę uzywać opcji EDYTUJ a nie pisać posty jeden pod drugim.

a może wystarczy ziemia z naszego sklepu mieszanka zmiemi
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2010-02-16, 20:06, w całości zmieniany 2 razy  

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2010-02-17, 08:45   

Oj, coś mi się zdaje, że to kolejny przekręt na allegro. Nasionko czy sadzonka? Jeśli się nie mylę, to szczera rada dla Ciebie - odpuść sobie, a tą płonącą miłość jak najszybciej ugaś. Inaczej będzie jak w życiu - wielkie rozczarowanie.
A tak swoją drogą, to tych naciągaczy wykorzystujących zdjęcia roślin z najwyższej półki powinno się zagonić do wydobywania węgla lub odśnieżania ulic. Tam niech sobie kombinują.

slowikp 
Paweł Słowikowski

Wysłany: 2010-02-17, 11:08   

bez komentarza. Co to jest. NACIĄGACZ.

czarna_mamba
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-17, 11:27   

----
Ostatnio zmieniony przez czarna_mamba 2010-03-11, 11:53, w całości zmieniany 1 raz  

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2010-02-17, 18:32   

Ludzie - wyluzujcie!
Czy autorka tematu choć słowem wspomniała że drzewko jest oferowane na allegro?Nie,a Wy zaraz się pienicie.Ja ten post odebrałem tak,że po prostu strasznie spodobał jej się gatunek i forma tego drzewka.
Zebi - spróbuj dowiedzieć się co to jest za gatunek,a wtedy najprawdopodobniej znajdziesz na forum wszystkie najważniejsze informacje - także o glebie.

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2010-02-17, 18:55   

http://allegro.pl/item916...ai_delonix.html

Chyba jasne. Daj sobie spokój z tym drzewem. Nie starczy Ci zapału na wyhodowanie go z nasiona. Jeśli interesuje Cie bonsai pomyśl o bardziej pospolitych gatunkach, wśród których możesz również znaleźć takie, co kwitną.

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2010-02-17, 19:05   

No dobra - faktycznie allegro.W związku z tym popieram przedmówcę :)

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2010-02-17, 23:26   

Co tu mogę dodać , a co ująć , po prostu ręce opadają jak widzę takich sprzedawców , sam od kilku lat próbuję zaistnieć na Allegro , lecz w cieniu tychże wspaniałych sprzedawców z sadzonkami , lub częściej nasionami tak wspaniałych , wypasionych drzew , po prostu nie mogę się tam nawet liczyć , jak ja biedny żuczek mogę konkurować z super sprzedawcą , który sprzedaje całe tony nasion rzepaku , jako nasiona wypasionych bonsai , no sami powiedzcie , jak w ten sposób można zdobyć zaufanie na tym "wstrętnym , oszukańczym allegro " ?? , aż ręce opadają a obsługa portalu nic sobie z tego nie robi , :cry: :-o

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2010-02-17, 23:42   

I ja wiem coś o tym. Dobra reklama i bajer, czynią cuda. Ludzie idą na dobre foty, wypasione opisy (nie koniecznie dotyczące sprzedawanego przedmiotu). Nasiona też mogą stanowić dobry początek, ale jak ma się już jakieś podstawy, albo przynajmniej doświadczenie w uprawie roślin. Ja też zaczynałem od wysiewu nasion. To mozolna i nie pewna droga, a na efekty trzeba długo czekać.

czarna_mamba
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-18, 08:05   

--------
Ostatnio zmieniony przez czarna_mamba 2010-03-11, 11:53, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu