Karmona Drobnolistna rednaka |
Autor |
Wiadomość |
rednak [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-15, 10:15 Karmona Drobnolistna rednaka
|
|
|
Witam. Jestem posiadaczem Karmony Drobnolistnej i nie wiem jak kształtować ani kiedy to robić. Kilka fotek.
|
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-15, 10:41
|
|
|
Z tym drzewkiem nie będzie łatwo
Niestety tak jakby kształt jest już nadany.
Postarał bym się na wiosnę odciąć te dwie gałązki na samym dole i zrobił bym mu taką czapeczkę
Wiem że drzewko jest z biedronki więc na wiosnę przesadź. |
|
|
|
|
czesio [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-15, 20:22
|
|
|
Freestyler napisał/a: | Z tym drzewkiem nie będzie łatwo
Niestety tak jakby kształt jest już nadany.
Postarał bym się na wiosnę odciąć te dwie gałązki na samym dole i zrobił bym mu taką czapeczkę
Wiem że drzewko jest z biedronki więc na wiosnę przesadź. |
co masz na myśli mówiąc ze z biedronki i dlaczego przesadzić???? |
|
|
|
|
rednak [Usunięty]
|
|
|
|
|
czesio [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-15, 22:29
|
|
|
no ok ale dalej nie rozumiem dlaczego drzewko z biedronki trzeba przesadzić a inne nie
czy drzewko z biedronki jest jakieś inne a i często pada słowo zimowanie co to znaczy
jestem tu raptem czwarty raz i podszkolic sie musze
MOD: Polecam w takim razie lekturę i używanie wyszukiwarki na naszym forum. |
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2009-11-15, 22:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
rednak [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-15, 23:10
|
|
|
Z reguły drzewka z supermarketów są zaniedbane ziemia jest nie odpowiednia itp.
Zimowanie- rośliny które nie pochodzą z naszej strefy klimatycznej trzeba zimować czyli zapewnić im odpowiednie warunki. poczytaj to http://www.przyjacielebon...topic.php?t=540 |
|
|
|
|
czesio [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-16, 08:23
|
|
|
rednak napisał/a: | Z reguły drzewka z supermarketów są zaniedbane ziemia jest nie odpowiednia itp.
Zimowanie- rośliny które nie pochodzą z naszej strefy klimatycznej trzeba zimować czyli zapewnić im odpowiednie warunki. poczytaj to http://www.przyjacielebon...topic.php?t=540 |
ok teraz już wszystko wiem na temat zimowania dzięki |
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-16, 14:14
|
|
|
rednak widzę że nauka nie idzie w las
Drzewka z hipermarketu najlepiej jest przesadzić zaraz po zakupie albo na wiosnę ponieważ Ziemia nie jest najlepszej jakości |
|
|
|
|
rednak [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-16, 14:29
|
|
|
W temacie roślin trochę siedzę. Miesiąc temu kupiłem sobie cytrynę skierniewicką wiec trochę wiem. |
|
|
|
|
AGUSia [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-12-26, 11:08
|
|
|
i jeżeli mogę coś dodać to Karmonka lubi dużo światła więc parapet będzie najlepszym miejscem. O ile masz uszczelnione okna... bo moja Karmona ostatnio przez tydzień zrzucała liście dopóki się nie skumałam że to przez źle uszczelnione okno! Oj wrażliwy gatunek, wrażliwy... |
|
|
|
|
jacek_sliwek [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-05, 00:42
|
|
|
AGUSia napisał/a: | O ile masz uszczelnione okna... bo moja Karmona ostatnio przez tydzień zrzucała liście dopóki się nie skumałam że to przez źle uszczelnione okno! Oj wrażliwy gatunek, wrażliwy... |
no dokładnie, moim pierwszym drzewkiem też była Karmona zakupiona w Biedronce, wytrzymała mi kilka dni i nagle tak jakby ją szlak trafił pogubiła liście (też trzymałem ją na parapecie gdzie przez nieszczelne okno trochę wiało). niestety próby odratowania drzewka nie powiodły się.
Jednym słowem trzeba uważać żeby nie przeziębić swojej Karmony |
|
|
|
|
|