|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Karmona drobnolistna? - pytania początkującego. |
Autor |
Wiadomość |
Cycu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-03, 17:35 Karmona drobnolistna? - pytania początkującego.
|
|
|
Jako, że jest to mój pierwszy post, chciałem serdecznie wszystkich przywitać. Mam na imię Mariusz i mieszkam w Olsztynie.
A teraz do rzeczy. Dzisiaj będąc w Lidlu coś (za pewne wielki plakat z ceną) podkusiło do kupna małego drzewka w "lidlowej" nomenklaturze zwanego po prostu bonsai. Nad kupnem drzewka zastanawiałem się całe wakacje, ale jakoś ciągle nie było mi po drodze. Dziś w afekcie kupiłem je jednak i wygląda ono tak:
http://www.fotosik.pl/pok...5c5b815354.html
http://www.fotosik.pl/pok...8fec80cddb.html
http://www.fotosik.pl/pok...108e332f7e.html
Jako osoba całkowicie nieznająca się na temacie drzewek wybrałem je, gdyż wydało mi się (w porównaniu z innymi) nieźle rozwinięte oraz posiadające jakby żywsze kolory. Dodatkowo powierzchnia ziemii w niektórych doniczkach pokryta była jakby białym meszkiem, co uznałem za niezbyt zachęcający objaw. (Jeśli się pomyliłem proszę mnie wyprowadzić z błędu). Domyślam się, że nie jest to drzewko idealne, ale na sam początek długiej nauki chyba wystarczy.
Ze zdjęć i opisów gatunków wyknułem, iż jest to Karmona drobnolistna. Pewności jednak nie mam, więc jeśli ktoś z bardziej doświadczonych będzie łaskaw rzucić okiem to bardzo dziękuję.
A teraz moje pytania. Cóż mam z nią począć żeby jakoś przetrwała zimę? Doniczka wydaje się troszkę mała, ale czy przesadzenie drzewka w listopadzie jest korzystne? I na koniec jak powinno wyglądać odpowiedne jej nawadnianie? Wyczytałem z forum, że podlewać, gdy zacznie troszkę przesychać, a nawozić raz w miesiącu. Czy niezbędna jest tacka z keramzytem i czy podstawka jaka na razie do drzewka zaaplikowałem może zostać? Czy wystarczy podlewać i zraszać części zielone? Jest to plastikowa podstawka od większej doniczki - jedyne w miarę nadające się co znalazłem w domu.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. |
|
|
|
|
pixie [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-07, 15:42
|
|
|
cześć, ja też wczoraj w lidlu kupiłam sobie karmonę:) dziś ją podlałam i przycięłam, za 2 dni wywożę ją niestety na studia do innego miasta, mam nadzieję, że dobrze to przeżyje:) zastanawiam się co mogę z nią zrobić dalej...tzn czy nawozić, itd. pozdrawiam:) |
|
|
|
|
Kalafiormistrz [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-08, 22:13
|
|
|
Witam.
Ja również kupiłem Karmonę w Lidlu dwa dni temu, czytałem trochę o niej i również mam parę pytań. Czy ona zrzuca liście na zimę ? I kiedy przechodzi okres wegetacji ? Z góry dziękuję za odpowiedź ! |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2009-11-10, 13:52
|
|
|
Nie zżuca liści. Lecz zanim się zaaklimatyzuje na pewno trochę zżuci carmona jest bardzo czuła pamiętaj.
"Wysłany: 2009-11-07, 15:42
cześć, ja też wczoraj w lidlu kupiłam sobie karmonę:) dziś ją podlałam i przycięłam, za 2 dni wywożę ją niestety na studia do innego miasta, mam nadzieję, że dobrze to przeżyje:) zastanawiam się co mogę z nią zrobić dalej...tzn czy nawozić, itd. pozdrawiam:)"
Nie nawóź jej. |
Ostatnio zmieniony przez secio 2009-11-10, 13:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2009-11-11, 00:14
|
|
|
Pixie módl się żeby ta carmona przeżyła. Zmieniasz jej otoczenie czego ten gatunek nie lubi, przycinasz czego takze nie lubi a poza tym to nie czas na takie zabiegi. Planujesz nawozić i znowu zmienić stanowisko.
Biedna Carmonka |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Cycu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-14, 19:44
|
|
|
Witam ponownie. Moja carmona o dziwo przeżyła przeprowadzkę i wygląda nieźle. Martią mnie jedynie pojedyncze wysuszone listki, Czy powinienem je obciąć czy poczekać aż same odpadną? |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2009-11-15, 16:19
|
|
|
Niech same opadną. |
|
|
|
|
Kalafiormistrz [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-15, 21:27
|
|
|
Dziękuję za pomoc ! Będę starannie opiekować się tym drzewkiem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|