Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chory ficus i białe robaki
Autor Wiadomość
renya22
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-19, 11:13   Chory ficus i białe robaki

Witam, szukam szybkiej pomocy dostałam ficusa i po kilkunsatu dniach zaczęły opadać listki. Obejrzałam dokładnie drzewko i znalazłam takiego robala a raczej 3 takie robalki. Mam w domu nastepujace środki czy mogę któryś z nich wykorzystać?

Bayer-pałeczki owadobójczo nawozowe 9 Combi Pin 02 PR)
Target Topsin M 500 SC
Pirimor 500 WG

Postaram się szybko dołączyć zdjecie, Robaczek jest biały

zelkova
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-19, 22:00   

Renya ,przede wszystkim gdzie znalazłaś te robaczki?w glebie?,na liściu?,czy gałązkach?nie napisałaś podstawowej rzeczy.Postaraj się dokładniej coś napisać może coś poradzimy :-)

renya22
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-23, 15:29   

Witam, i dziękuje za odzew, robaczek był na łodydze, kiedyś już pisałam na tym forum ponieważ ten sam robaczek zaatakował moje drzewko bonsai :-( dzisiaj pozostał mi po nim piękny suchy korzeń :-) ale to nic drzewko zostało kupione w tanim sklepie ogrodniczym więc się nie dziwie, jakoś przeżyłam. Teraz mój nowy nabytek a więc drzewko ficus exotica zakupiłam w biedronce, z pazerności dokonałam zakupu bo drzewko jest śliczne (około metra :jupi: ) i znowu ma te robale co mój bonsai. Jak na złość aparat mi się popsuł :evil: i nie mogę zrobić zdjęcia, oprócz tego zabiłam te dwa robale (innych chyba nie ma, ogladałam drzewko kilka razy), proszę o pomoc ponieważ przeszukałam już internet i nie znalazłam takich :placze:

moje robaczki wygladały jak pomniejszone białe (nie przeżroczyste) biedronki

a może to przędziorek? chociaż nie spotkałam odp zdjecia.

dziękuje za uwage i pomoc. buziaki :prosze:

zelkova
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-24, 18:01   

No, widzę że się nie zniechęciłaś stratą drzewka i kupiłaś następne ?! i to w dodatku duże! no no !! ;-) Co do tych robaczków to ciekawa sprawa,szkoda że nie ma zdjęcia! do twojego opisu nic nie pasuje,ani mszyca bo występuje raczej stadnie,tarcznik jest koloru jasno-brązowego,przędziorki odpadają bo są trudne do zauważenia nawet przez lupę -więc lipa, trudno Ci pomóc zostaje tylko obserwować drzewko i wyłapywać ręcznie intruzy. :cry:

Zbigniew
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-28, 18:36   

Z Twojego opisu trudno powiedzieć co to za robak Opryskaj jak najszybciej drzewko środkiem owadobójczym oraz dobrze polej tym środkiem ziemię w doniczce. Ziemia musi być wilgotna przed podlaniem opryskiem.Oprysk kupisz w każdym sklepie ogrodniczym.Sprawdź również inne kwiaty jakie posiadasz gdyż wygląda iż w mieszkaniu masz "wylęgarnię".

renya22
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-01, 18:26   

Witam, mam fotki więc jeszcze raz proszę o pomoc

http://www.fotosik.pl/pok...92f504aa58.html

http://www.fotosik.pl/pok...de2a1ff33c.html

http://www.fotosik.pl/pok...5b87ed36af.html

renya22
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-06, 15:01   

halo halo jest tu ktoś chętny do pomocy? :-) :-) :-) :-) :-)

zelkova
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-08, 08:02   

To wygląda mi na wełnowca,przyczyna przenawożenie lub suche powietrze.Żeby to zwalczyć trzeba często zraszać ,weź watkę nasączoną zwykłą wódką i pozmywaj te miejsca gdzie znajdują się te białe kokony i co najważniejsze kup w ogrodniczym środek owadobójczy na wełnowce.

Odpowiedz do tematu