|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Chory ficus i białe robaki |
Autor |
Wiadomość |
renya22 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-19, 11:13 Chory ficus i białe robaki
|
|
|
Witam, szukam szybkiej pomocy dostałam ficusa i po kilkunsatu dniach zaczęły opadać listki. Obejrzałam dokładnie drzewko i znalazłam takiego robala a raczej 3 takie robalki. Mam w domu nastepujace środki czy mogę któryś z nich wykorzystać?
Bayer-pałeczki owadobójczo nawozowe 9 Combi Pin 02 PR)
Target Topsin M 500 SC
Pirimor 500 WG
Postaram się szybko dołączyć zdjecie, Robaczek jest biały |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-19, 22:00
|
|
|
Renya ,przede wszystkim gdzie znalazłaś te robaczki?w glebie?,na liściu?,czy gałązkach?nie napisałaś podstawowej rzeczy.Postaraj się dokładniej coś napisać może coś poradzimy |
|
|
|
|
renya22 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-23, 15:29
|
|
|
Witam, i dziękuje za odzew, robaczek był na łodydze, kiedyś już pisałam na tym forum ponieważ ten sam robaczek zaatakował moje drzewko bonsai dzisiaj pozostał mi po nim piękny suchy korzeń ale to nic drzewko zostało kupione w tanim sklepie ogrodniczym więc się nie dziwie, jakoś przeżyłam. Teraz mój nowy nabytek a więc drzewko ficus exotica zakupiłam w biedronce, z pazerności dokonałam zakupu bo drzewko jest śliczne (około metra ) i znowu ma te robale co mój bonsai. Jak na złość aparat mi się popsuł i nie mogę zrobić zdjęcia, oprócz tego zabiłam te dwa robale (innych chyba nie ma, ogladałam drzewko kilka razy), proszę o pomoc ponieważ przeszukałam już internet i nie znalazłam takich
moje robaczki wygladały jak pomniejszone białe (nie przeżroczyste) biedronki
a może to przędziorek? chociaż nie spotkałam odp zdjecia.
dziękuje za uwage i pomoc. buziaki |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-24, 18:01
|
|
|
No, widzę że się nie zniechęciłaś stratą drzewka i kupiłaś następne ?! i to w dodatku duże! no no Co do tych robaczków to ciekawa sprawa,szkoda że nie ma zdjęcia! do twojego opisu nic nie pasuje,ani mszyca bo występuje raczej stadnie,tarcznik jest koloru jasno-brązowego,przędziorki odpadają bo są trudne do zauważenia nawet przez lupę -więc lipa, trudno Ci pomóc zostaje tylko obserwować drzewko i wyłapywać ręcznie intruzy. |
|
|
|
|
Zbigniew [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-28, 18:36
|
|
|
Z Twojego opisu trudno powiedzieć co to za robak Opryskaj jak najszybciej drzewko środkiem owadobójczym oraz dobrze polej tym środkiem ziemię w doniczce. Ziemia musi być wilgotna przed podlaniem opryskiem.Oprysk kupisz w każdym sklepie ogrodniczym.Sprawdź również inne kwiaty jakie posiadasz gdyż wygląda iż w mieszkaniu masz "wylęgarnię". |
|
|
|
|
renya22 [Usunięty]
|
|
|
|
|
renya22 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-06, 15:01
|
|
|
halo halo jest tu ktoś chętny do pomocy? |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-08, 08:02
|
|
|
To wygląda mi na wełnowca,przyczyna przenawożenie lub suche powietrze.Żeby to zwalczyć trzeba często zraszać ,weź watkę nasączoną zwykłą wódką i pozmywaj te miejsca gdzie znajdują się te białe kokony i co najważniejsze kup w ogrodniczym środek owadobójczy na wełnowce. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|