|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Żółte listki u Carmony |
Autor |
Wiadomość |
Taśka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-03, 09:05 Żółte listki u Carmony
|
|
|
Przepraszam, jeśli podobny temat już gdzieś jest. Szukałam i nie mogłam znaleźć albo problem w nich poruszany nie odzwierciedla (w moim mniemaniu przynajmniej) mojego. Dostałam Carmonę na przechowanie, na dwa miesiące, mam ją od ponad tygodnia i pojawia się stopniowo coraz więcej żołtych listków, obecnie ma ich aż kilkanaście.
Carmona przez pierwszych parę dni stała na oknie, ale stwierdziłam, że musi mieć tam za ciemno (okno od strony mniej więcej północnej) przeniosłam na zachodnie. Kilka dni temu ją przesadziłam, ponieważ w wyniku nieszczęśliwego wypadku stłukła się donica z nią. Podlewam ją średnio raz w tygodniu przez zanurzenie, takie dostałam instrukcje, jak zaobserwuję, że górna warstwa jest sucha. dwa razy dziennie też ją zraszam, doniczka jest też ustawiona na podstawce z kamyczkami, do których nalewam wody, by parowala i zapewniała drzewku stałą wilgotność.
Nie wiem co może być przyczyną żółknięcia jej listków.
Wydaje mi się, że nie zostala przelana, skoro jest podlewana raz na tydzień. Mam nadzieję, że nie przesuszyłam.
Zauważyłam, że listki jej żółkną od strony pokoju, nie okna, dlatego wydaje mi się, że to przez brak światła, wcześniej mogla mieć za ciemno, teraz już chyba powinna wracac do siebie i tak boję się, żeby promienie sloneczne nie spaliły jej listków, bo czasem mocniej świeci. Drzewko cały czas też kwitnie, także jedynie od strony okna.
Oczywiście możliwe, że ono się aklimatyzuje w nowym miesjcu, wcześniej stało sobie na dworze w altance, ale ja nie mam możliwości wystawienia go na dwór. Może podróż też odcisnęła na nim swój ślad dobrych parę godzin przeleżało w samochodzie
Bardzo proszę o radę co mam zrobić. |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-03, 10:38
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 07:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Taśka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-03, 15:56
|
|
|
kwitnie, ciągle pojawiają się nowe pąki, liście wypuszcza, ale niewiele zaledwie kilka małych zaobserwowałam
zastanawiam się też czy nie lepiej nie wiem obrywać kwiatki, żeby drzewko zainwestowało może w listki, a nie tu się na kwiatkach skupia? |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-03, 16:52
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 07:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Taśka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-03, 19:31
|
|
|
Dziękuję za pomoc, postaram się trochę ograniczyć to podlewanie, mam nadzieję, że z kolei nie przesadzę w drugą stronę i nie przesuszę. Na balkon, taras przenieść nie mam niestety możliwości |
|
|
|
|
Taśka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-20, 11:35
|
|
|
Ach to znowu ja, ale mam problem. Nowe listki, z których pojawienia tak się cieszyłam, są nieproporcjonalnie większe od normalnych listków na Carmonie, nawet dwa razy większe. Czym to może być spowodowane?
pozdrawiam:) |
|
|
|
|
cing [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-23, 11:06
|
|
|
Taśka napisał/a: | Ach to znowu ja, ale mam problem. Nowe listki, z których pojawienia tak się cieszyłam, są nieproporcjonalnie większe od normalnych listków na Carmonie, nawet dwa razy większe. Czym to może być spowodowane?
pozdrawiam:) |
Witam mam podobny problem, mojemu drzewku pożółkły trochę listki, ale w stosunkowo niewielkiej ilości, kwiatki kwitną, natomiast pojawiające się nowe listki są nawet dwa razy większe niż pozostałe. Też zastanawiam się czemu tak się dzieje... Może ktoś wie? |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-23, 11:31
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 07:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
cing [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-23, 11:59
|
|
|
Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź |
|
|
|
|
fly [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-20, 13:35
|
|
|
Jeśli mogę to się podepnę.
Jakiś czas temu zakupiłem Karmonę.
Drzewko jest codziennie podlewane, dostaje kieliszek dwa wody,
nasłonecznienie jest dobre,nie stoi przy oknie i nie jest schowane w kącie:)
Od jakiegoś czasu listki robią się zółte i po ok dwóch dniach opadają...
Proszę o cenne wskazówki jak temu zapobiec i wyratować drzewko.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
http://img11.imageshack.us/img11/4047/carmona1.jpg
http://img34.imageshack.us/img34/6661/carmona2.jpg |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2009-10-21, 10:32
|
|
|
Może woda nie dociera do korzeni rośliny. Podlewaj rzadziej ale poprzez zanurzenie całej. W tedy ma się pewność że woda dotarła do wszystkich korzeni. |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
aage [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-21, 12:10
|
|
|
Żadziej to znaczy co ile?? |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
|
Wysłany: 2009-10-21, 20:43
|
|
|
J swoją carmonę aktualnie podlewam co 5-7 dni, bo mamy zimę i tyle wystarczy. Mam tutaj na mysli podlewanie poprzez zanurzenie. Codziennie albo co dwa dni to zdecydowanie za dużo dla karmony. Zimą raczej nie zraszam zbyt często. |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
natkaimarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-11, 13:54
|
|
|
Czy opadanie lisci u Carmony na jesien jest normalne ? przez cale lato byla piekna i nagle zaczely opadac jej liscie tak ze jest prawie goła |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|