|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ficus retusa - da radę? |
Autor |
Wiadomość |
Folia [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-22, 17:37 Ficus retusa - da radę?
|
|
|
Czytając różne tematy stwierdziłam, że mój fikus to tzw. "marchewa". Czy da się jakoś zbliżyć do siebie trzy pnie, aby powstał wizualnie jeden gruby? Czytałam też, że można zakopać korzenie i mieć nadzieję, że może wyrośnie coś "normalnego". Posty typu "bonsai z tego nie będzie" albo "to się nie nadaje" mnie nie satysfakcjonują. Nie znalazłam do tej pory jasnej i jednoznacznej wypowiedzi na temat tego typu drzewek. Wiem, że zaawansowani bonsaiści powiedzą mi "lepiej kup nowe drzewko", ale to jest prezentem i chciałabym trochę z nim "powalczyć", ewentualnie potrenować formowanie itd.
Z góry dzięki za odpowiedzi (: |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2009-09-22, 20:16
|
|
|
Możesz sobie to poobcinać, potrenujesz. Ale jak zakopiesz te bulwy do ziemi to zgniją... Z tego okazu bonsai niestety nie zrobisz. Ale mnie osobiście podobają się te kwiaty więc możesz postawić sobie na oknie jak inne kwiaty. poczytaj sobie na forum dużo jest tego . |
|
|
|
|
Folia [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-23, 07:46
|
|
|
hah, jakbym się doczytała to bym tematu nie zakładała ;D
najbardziej jednak interesuje mnie możliwość połączenia pni, tzn. czy się da, a jeśli tak to jak? |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-09-23, 13:44
|
|
|
Nad czym rozmawiacie, bo ja nic nie widzę. Ani zdjęcia ani itd. itd. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-09-23, 14:29
|
|
|
secio napisał/a: | Ale jak zakopiesz te bulwy do ziemi to zgniją... |
Nie no,bez przesady.Te bulwy to korzenie spichrzowe celowo wyciągnięte nad powierzchnię przez płytkie sadzenie.Pierwsze słyszę żeby korzenie gniły z powodu zakopania ich w ziemi |
|
|
|
|
Folia [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-23, 16:52
|
|
|
zdjęcie wstawiłam w temacie "co to za gatunek", ale wstawiam jeszcze raz : P
http://i34.tinypic.com/2j5unr.jpg
Ponawiam pytanie: Czy da się zbliżyć do siebie te pnie? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|