|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
co to za robaki z ziemi? |
Autor |
Wiadomość |
orion [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-17, 10:31 co to za robaki z ziemi?
|
|
|
witam
kupiłem sobie nowe drzewko i mam nowe problemy
otóż gdy podleje moją irge z ziemi wychodzą robaki takie jak na zdjęciu. Są albo białe (myślę że to larwy) i brązowe. Co to jest i jak się tego pozbyć ?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Niestety nie udało mi się zrobić lepszego zdjęcia |
|
|
|
|
ratkes [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-19, 05:56
|
|
|
Nie wiem co to ale miałem coś podobnego i wydaje mi się ze mojemu drzewku to nie służyło. Przesadziłem do nowej ziemi i radzę Ci zrobić to samo.
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
gope [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-22, 19:07
|
|
|
Z tego zdjęcia trudno ocenić co to jest w 100% ale wg mnie jest to Hypoaspis miles, roztocza drapiezne, które są dobroczyńcami w uprawie domowej kwiatów.
Jesli masz szkło powiększajace postaraj się zrobić zdjęcie z maksymalnym przyblizeniem albo poszukaj zdjęć w google i porównaj czy to jest to samo. Nie sugeruj się różnicami w kolorze bo występują w barwach od bardzo jasnych do ciemnych.
Jeśli to hypoaspis to dziękuj Bogu, że to znalazłeś u siebie i przenieś na inne kwiatki w domu |
Ostatnio zmieniony przez gope 2009-08-22, 19:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
::mery:: [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-30, 10:25
|
|
|
Witam! Jestem nowa na forum ale problem mam podobny. W ziemi mojego Ligustra też pojawiły sie takie robaczki. Poniżej zdjęcie.
http://img84.imageshack.us/i/robaczek.jpg/
Z tego co patrzyłam w necie to ten Hypoaspis nie ma takich czułków z przodu
I tak zamierzam przesadzić drzewko do większej doniczki i mam nadzieję, że pozbędę się tego czegoś Pozdrawiam! |
Ostatnio zmieniony przez ::mery:: 2009-08-30, 10:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|