|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Żółtkną liście fikusowi bonsai |
Autor |
Wiadomość |
malheureux
|
Wysłany: 2016-11-12, 12:53 Żółtkną liście fikusowi bonsai
|
|
|
Witajcie.
Od około pół roku, czyli od lata mam fikusa bonsai. Wszystko było w porządku, od razu po zakupie był przesadzony do nowej doniczki i do dni dzisiejszych wszystko było ładnie, nawet jeden listek mu nie odpadł. Niestety teraz te od spodu mu żółkną. Nie używałam żadnych nawozów, podlewam średnio co 3 - 4 dni, tak żeby podłoże było ciągle wilgotne. Szukałam w internecie informacji na temat mojego problemu, ale nie znalazłam przypadku takiego jak mój. Jedynie to to, że liście żółkną i opadają bo idzie zima. Czy to prawda? Co robić?
Dodaje zdjęcie, żeby było wiadomo jak to wygląda.
|
|
|
|
|
Strong88
Piotr Slowinski
|
Wysłany: 2016-11-12, 15:33
|
|
|
Patrzac na cala roslinke nie widze narazie powodu do niepokoju. Wyglada to na przysposobienie sie rosliny do mniejszej ilosci swiatla. Z zolkly tylko male liscie i te co lapia malo swiatla. Roslina postanowila sie ich pozbyc bo wiecej traci na ich utrzymanie niz ma z nich korzysci. |
_________________ Adopt the pace of nature, her secret is patience.
It's nice to be important but it's more important to be nice. |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2016-11-15, 09:55
|
|
|
Czy ta doniczka ma otwór odpływowy? Podejrzewam, że nie i w związku z tym korzenie już zaczynają obumierać z powodu braku powietrza. Jest to powolny proces, ale po pewnym czasie jego efekty widać w części nadziemnej w postaci żółknących od dołu liści. Jeśli mam rację z otworem to już ostatni gwizdek na zmianę doniczki. Po zmianie ogranicz podlewanie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|