Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wiąz drobnolistny nie puszcza pędów
Autor Wiadomość
orion
[Usunięty]

Wysłany: 2009-04-30, 13:59   wiąz drobnolistny nie puszcza pędów

witam

Mój wiąz na wiosnę nie puścił nowych pędów tylko schnie. Próbowałem pobudzić roślinę do wzrostu podcinając końcówki gałęzi jednak jedynie co rośnie to mech :-( .Drzewko stoi w domu w nasłonecznionym miejscu codziennie podlewane zimowało także w domu w temperaturze pokojowej. Przejrzałem forum w poszukiwaniu recepty na obudzenie rośliny jednak co roślina wypuści dwa nowe pąki zaraz schną.

Jak mam pobudzić roślinę do wzrostu nowych liści?

widok ogólny drzewka

widać schnące liście i mech

nowy pąk

wyschnięte pąki

Ewentualnie co może mojemu wiązu dolegać?

bogdan 49 
bogdan 49

Wysłany: 2009-04-30, 16:45   wiąz

patrząc na doniczke i zawartośc sadze iż ma za mokro, moim skromnym zdaniem jak najszybciej do większej doniczki z drenazem i odpowiednią ziemią. powodzenia.

Doofus
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-01, 00:22   

Cytat:
Drzewko stoi w domu

Wiąz to drzewko outdoor, nie trzyma się go w domu :!:
Cytat:
zimowało także w domu w temperaturze pokojowej.

Chyba słabo przeglądałeś forum, o zimowaniu wiązów jest tu mnóstwo informacji. Skoro drzewko jest outdoor to znaczy ze lubi temp. taką jak na zewnątrz, a nie 25 stopni jak roślinki tropikalne. Prawidłowo przygotowane powinno spokojnie przetrwać zimę. Po takim "zimowaniu" wewnątrz bez spoczynku na pewno osłabło. Moim zdaniem powinieneś czekać i obserwować co się będzie z nim działo, przy czym oczywiście się nim opiekować (podlewać itp.)
Cytat:
codziennie podlewane

Nie podlewaj drzewka z tą samą częstotliwością :!: Bonsai podlewa się kiedy tego potrzebuje. Poznasz po przesuszonej wierzchniej warstwie ziemi.
Ostatnio zmieniony przez Doofus 2009-05-01, 00:31, w całości zmieniany 2 razy  

krysztof
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-01, 09:33   

Doofus poczytaj dokładnie jakim drzewkiem jest Wiąz i gdzie i jak go można trzymać.

orion
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-01, 11:05   

Cytat:
patrząc na doniczke i zawartośc sadze iż ma za mokro, moim skromnym zdaniem jak najszybciej do większej doniczki z drenazem i odpowiednią ziemią.

Dziękuje za radę postaram się poracować nad wilgotnością

Mam jeszcze pytanie czy jeśli bym pozbył się mchu to poprawiłbym sytuację roślinki?

Doofus
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-01, 11:14   

Cytat:
Doofus poczytaj dokładnie jakim drzewkiem jest Wiąz i gdzie i jak go można trzymać.

Co masz konkretnie na myśli? Jeżeli się mylę to mnie popraw. Tak się składa że mam wiąza i dużo czytałem na ten temat. Chyba że takie "prawdziwe" są informacje na tym forum.

krysztof
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-01, 11:22   

Wiąz to indoor i qutdoor. Choć lepiej traktować go jako qutdoor. Jednego mam cały czas w domu ma sie dobrze (zimował również w pokoju) a drugi na zewnątrz nie przetrwał.
Ostatnio zmieniony przez krysztof 2009-05-01, 11:23, w całości zmieniany 1 raz  

Doofus
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-01, 11:33   

I wszystko jasne :beer:

Co do mchu to zatrzymuje on więcej wody przez co roślinka ma większą wilgotność i mniejszy dostęp tlenu. Jeżeli roślinka faktycznie jest przelana to może to pomóc ;-)
Ostatnio zmieniony przez Doofus 2009-05-01, 11:41, w całości zmieniany 1 raz  

orion
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-01, 14:22   

Roślinkę mniej podlewam tak aby nie generować mchu a ten co wyrósł usunąłem.
Poprawiło się mu na dwa tygodnie zaczął puszczać listki.
Jednak po upływie tego czasu przeszedł w fazę lenistwa i nic nie rośnie.
Jak przeniosłem go w inne miejsce to zachował się podobnie najpierw trochę zaczął rosnąć a po chwili schną mu liście nie chcąc rosnąć intensywniej.

Jakieś pomysły na poprawę kondycji tej rośliny?

Odpowiedz do tematu