wiąz drobnolistny nie puszcza pędów |
Autor |
Wiadomość |
orion [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-30, 13:59 wiąz drobnolistny nie puszcza pędów
|
|
|
witam
Mój wiąz na wiosnę nie puścił nowych pędów tylko schnie. Próbowałem pobudzić roślinę do wzrostu podcinając końcówki gałęzi jednak jedynie co rośnie to mech .Drzewko stoi w domu w nasłonecznionym miejscu codziennie podlewane zimowało także w domu w temperaturze pokojowej. Przejrzałem forum w poszukiwaniu recepty na obudzenie rośliny jednak co roślina wypuści dwa nowe pąki zaraz schną.
Jak mam pobudzić roślinę do wzrostu nowych liści?
widok ogólny drzewka
widać schnące liście i mech
nowy pąk
wyschnięte pąki
Ewentualnie co może mojemu wiązu dolegać? |
|
|
|
|
bogdan 49
bogdan 49
|
Wysłany: 2009-04-30, 16:45 wiąz
|
|
|
patrząc na doniczke i zawartośc sadze iż ma za mokro, moim skromnym zdaniem jak najszybciej do większej doniczki z drenazem i odpowiednią ziemią. powodzenia. |
|
|
|
|
Doofus [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-01, 00:22
|
|
|
Cytat: | Drzewko stoi w domu |
Wiąz to drzewko outdoor, nie trzyma się go w domu
Cytat: | zimowało także w domu w temperaturze pokojowej. |
Chyba słabo przeglądałeś forum, o zimowaniu wiązów jest tu mnóstwo informacji. Skoro drzewko jest outdoor to znaczy ze lubi temp. taką jak na zewnątrz, a nie 25 stopni jak roślinki tropikalne. Prawidłowo przygotowane powinno spokojnie przetrwać zimę. Po takim "zimowaniu" wewnątrz bez spoczynku na pewno osłabło. Moim zdaniem powinieneś czekać i obserwować co się będzie z nim działo, przy czym oczywiście się nim opiekować (podlewać itp.)
Cytat: | codziennie podlewane |
Nie podlewaj drzewka z tą samą częstotliwością Bonsai podlewa się kiedy tego potrzebuje. Poznasz po przesuszonej wierzchniej warstwie ziemi. |
Ostatnio zmieniony przez Doofus 2009-05-01, 00:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-01, 09:33
|
|
|
Doofus poczytaj dokładnie jakim drzewkiem jest Wiąz i gdzie i jak go można trzymać. |
|
|
|
|
orion [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-01, 11:05
|
|
|
Cytat: | patrząc na doniczke i zawartośc sadze iż ma za mokro, moim skromnym zdaniem jak najszybciej do większej doniczki z drenazem i odpowiednią ziemią. |
Dziękuje za radę postaram się poracować nad wilgotnością
Mam jeszcze pytanie czy jeśli bym pozbył się mchu to poprawiłbym sytuację roślinki? |
|
|
|
|
Doofus [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-01, 11:14
|
|
|
Cytat: | Doofus poczytaj dokładnie jakim drzewkiem jest Wiąz i gdzie i jak go można trzymać. |
Co masz konkretnie na myśli? Jeżeli się mylę to mnie popraw. Tak się składa że mam wiąza i dużo czytałem na ten temat. Chyba że takie "prawdziwe" są informacje na tym forum. |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-01, 11:22
|
|
|
Wiąz to indoor i qutdoor. Choć lepiej traktować go jako qutdoor. Jednego mam cały czas w domu ma sie dobrze (zimował również w pokoju) a drugi na zewnątrz nie przetrwał. |
Ostatnio zmieniony przez krysztof 2009-05-01, 11:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Doofus [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-01, 11:33
|
|
|
I wszystko jasne
Co do mchu to zatrzymuje on więcej wody przez co roślinka ma większą wilgotność i mniejszy dostęp tlenu. Jeżeli roślinka faktycznie jest przelana to może to pomóc |
Ostatnio zmieniony przez Doofus 2009-05-01, 11:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
orion [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-01, 14:22
|
|
|
Roślinkę mniej podlewam tak aby nie generować mchu a ten co wyrósł usunąłem.
Poprawiło się mu na dwa tygodnie zaczął puszczać listki.
Jednak po upływie tego czasu przeszedł w fazę lenistwa i nic nie rośnie.
Jak przeniosłem go w inne miejsce to zachował się podobnie najpierw trochę zaczął rosnąć a po chwili schną mu liście nie chcąc rosnąć intensywniej.
Jakieś pomysły na poprawę kondycji tej rośliny? |
|
|
|
|
|