Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Konajace czy w pelni sil ? Prosba o pomoc
Autor Wiadomość
delavey
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-24, 22:39   Konajace czy w pelni sil ? Prosba o pomoc

Klaniam sie,
drzewko ktore jest na drzewkach to jalowiec.
Co prawda wlasciciel nie powiedzial nawet tego, ale zidentyfikowac gatunek ogolnie nie jest AZ tak ciezko (niewiem jednak jaki to rodzaj Jalowca).

Problem rozbija sie o kondycje drzewka, niestety nie posiadam na ten temat duzej wiedzy ale bedac wyczulonym na sprawy zwiazane ze 'zdrowiem' roslin, pozwalam sobie zalozyc ten temat i zadac pytanie:
Czy drzewko na zalaczonych obrazkach jest zdrowe? Jesli widac jakies niepokojace objawy, co nalezaloby zrobic ?
(to co zrobilem do tej pory do odrutowanie, 'drut' zalozony na drzewko byl pordzewialy, w paru miejscach wrzynal sie w galazki a takze wielokrotnie nakladal sie na siebie)

Zdjecia robione aparatem cyfrowym, umiescilem na imageshacku. Link do 'galerii':
http://img24.imageshack.u...=img0512hkb.jpg

Z gory dziekuje za czas poswiecony na odpisanie mi.

pablo2-75
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-06, 10:15   

Na moje oko drzewko wygląda na bardzo zdrowe :) Jednak sam jestem początkującym , również mam jałowca . Jedno co mógłbym podpowiedzieć , to sprawdzenie jak tam z korzonkami ( czy nie obrastają doniczki) kupiłem jakiś czas temu mojego krzaczka i dosłownie rósł na swoich korzeniach , wystawały już przez otwór w doniczce . No i te drzewka muszą rosnąć na dworze ;)

Grzegorz Cz.
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-08, 18:25   

Ja też tak sądzę. Na moje początkujące oko jest zdrowy :-D :-D ;-)

Odpowiedz do tematu